Nuoret yrittäjät muuttivat töihin Jyväskylään, koska kaupungissa ja lähikunnissa riittää maalattavaa

Neljä nuorta miestä päätti hankkia kokemusta yrittäjyydestä ja perusti tänä keväänä ulkomaalauksia tekevän Satamaalarit. Yrittäjät toimivat pareittain Jyväskylässä ja Raumalla. Jyväskylässä työskentelevät 19-vuotiaat Simeon Hartikainen ja Waltteri Lahtinen.

– Ajattelimme ihan alussa, että teemme ulkomaalauksia pelkästään Keski-Suomen alueella. Nyt maalauksia tehdään Jyväskylän lisäksi Raumalla. Keski-Suomi on minulle ja Waltterille tuttua seutua, sillä ennen Satakuntaan muuttoa olemme molemmat asuneetkin täällä. Oli kiva palata Jyväskylään. Jyväskylän alueella on paljon maalattavaa. Emme olisi tulleet tänne, jos täällä ei olisi töitä, Simeon Hartikainen toteaa.

Kummallakaan ei ole koulutusta alalle, mutta he ovat maalanneet ulkoseiniä useana kesänä eri yrityksissä ja saaneet opin siinä samalla.

– Yritystoiminta on kiinnostanut meitä aiemmin ja tässä nähtiin tapa kokeilla yrittäjyyttä. Kaipasimme lisää haastetta maalaamisen lisäksi. On pieni tai suuri yritys, kaikki toimivat samalla tavalla. Jo tähän mennessä on ollut tosi kehittävää nähdä, mitä yrittäjyys on. Esimerkiksi mitä markkinointi ja myynti ovat, Waltteri Lahtinen sanoo.

Markkinointia he ovat tehneet somessa sekä muun muassa ovelta ovelle -tekniikalla.

Nuoret yrittäjät sanovat, että jos talon seinä alkaa hilseillä, silloin tarvitaan pian uusi maalaus. Jos on mustatäplähometta, se ei vaurioita puupintaa. Hometta ei ole pakko poistaa, sillä se on vain visuaalinen haitta.

– Jos maali alkaa haalistua, silloin pitää jo harkita maalipinnan uusimista. Huoltomaalaus pitäisi tehdä 10–15 vuoden välein. Se on myös edullisempaa, sillä uusi maali voidaan maalata vanhan päälle, ellei se hilseile. Jos maali on alkanut hilseillä, maalaaminen on paljon isompi työ. Vanha maali pitää poistaa ja laittaa pohjamaali ennen maalausta, Simeon Hartikainen kertoo maalaustyön vaiheista.

Ulkomaalaus on hänen mukaansa täysin sesonkityötä toukokuusta elokuun loppuun saakka.

– Säät vaikuttavat todella paljon. Sateella ei voi maalata, ja suora auringonpaistekaan ei tee maalille hyvää. Kesät maalaamme ja talvet opiskelemme. Olemme hakeneet eri paikkakunnilta opiskelupaikkoja, ja myöhemmin selviää, minne pääsimme, Waltteri Lahtinen kertoo heidän suunnitelmistaan.