Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivi Meriläisen maalauksissa on vahvoja kissaleidejä ja kissoja

Jyväskyläläinen kuvataiteilija Päivi Meriläinen kokosi Keski-Suomen museon Taidehalliin Kissaleidit-näyttelyn, joka koostuu hänen öljyvärimaalauksistaan ja tussilaveerauksistaan. Näyttelyn teokset ovat saaneet innoituksensa Meriläisen tapaamista kissoista omistajineen.

Meriläinen on kasvattanut tyttärensä kanssa jo yli 15 vuoden ajan ragdolleja, joita hän kuvailee voimakkaasti omaan ihmiseensä kiintyviksi ja seurallisiksi kissoiksi.

Hän kertoo tutustuneensa kissaharrastuksensa kautta lukuisiin eri-ikäisiin kissaleideihin. Näyttelyn muotokuvissa kissat ja omistajat esiintyvät yhdessä. Ihmisten ja kissojen persoonilla sekä heidän välisellä suhteellaan on maalauksissa tärkeä rooli.

– Pidän öljyväreillä maalaamisesta, sillä se mahdollistaa kerroksellisuuden, jolla saa teokseen syvyyttä. Näyttelyn maalauksiin valitsin kirkkaita ja runsaita sävyjä, Päivi Meriläinen kuvailee.

Hän on kuvannut teoksissaan myös kissojen sulavia, notkeita liikkeitä. Osassa teoksista pääroolissa ovat Meriläisen omat kissat, joita hänellä on nykyisin viisi. Meriläisen kissarakkaus on saanut alkunsa jo lapsuudenkodissa.

– Erityisesti minulle on jäänyt lapsuudestani mieleen musta Mikki-kissa, joka nukkui tyynylläni, ja ajoi pihasta pois kaikki koirat, Meriläinen sanoo hymyillen.

Meriläinen kertoo, että kissaharrastus on hyvin naisvaltainen. Kissoja omistaviin naisiin liittyy hänen kokemuksensa mukaan edelleen ennakkoluuloja ja negatiivisia mielleyhtymiä, joita Meriläinen haluaa teoksillaan kumota.

– Tuntemani kissaleidit ovat vahvoja persoonia ja rohkeita oman tiensä kulkijoita, ja näyttelyni on kunnianosoitus heille, Meriläinen sanoo.

Eläinrakkaalle Meriläiselle eläinten hyvinvointi on lähellä sydäntä. Uusissa teoksissaan hän on käsitellyt niin sanottuja koronalemmikkejä.

– Moni on koronan vuoksi halunnut kissan, koska se sulostuttaisi arkea kotona. On muistettava, että kissa elää helposti 15 vuotta, ja siitä on huolehdittava myös etätöiden loputtua, Meriläinen pohtii.

Päivi Meriläinen: Kissaleidit, Keski-Suomen museo, 17.4.–30.5.2021