Elokuva-arvio | Tarjolla perunan makuinen draama ja neonvärinen trilleri

Suoratoisto

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Ohjaus: Mike Newell. 122 min. 2018. K12. Yle Areena.

**

Toisin kuin emäsaarensa, brittiläinen Guernsey kärsi toisen maailmansodan aikana saksalaisten miehityksestä. Sodan päätyttyä jäljelle jäivät huonot muistot ja alun perin natseja huijaamaan perustettu kirjallinen kerho. Jälkimmäinen houkuttelee saarelle kuuluisan lontoolaiskirjailijan ( Lily James).

Mike Newellin (Neljät häät ja yhdet hautajaiset) ohjaamassa elokuvassa Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville omaperäisintä on nimi, ja sekin on lainattu romaanista. Lähtötekstistä muistuttaa etenkin elokuvan hahmojen pakonomainen tarve lukea kirjeitä ääneen.

Maailma on monista brittiläisistä tv-draamoista tutun lämminhenkinen ja siloteltu, ja sen miljöön rakentamiseen ja puvustukseen on panostettu.

Juonellisesti on tarjolla luokkarajat ylittävää romanttista eskapismia. Ryysyisen sikafarmarin ( Michiel Huisman) ja hienostuneen kirjailijattaren tarina etenee odotuksenmukaisesti kuin eroottisessa novellissa, joskin huomattavasti siveellisemmin.

Suburra

Ohjaus: Stefano Sollima. 130 min. K-16. 2015. Yle Areena.

***

Sergio Solliman poikana ja tv-sarja Gomorrasta tunnetun Stefano Solliman Suburran yhtymäkohtia sen ilmestymisajankohdan Italiaan ei ole piiloteltu. Laille ja moraalille bordellin parvekkeelta pyllistelevän elähtäneen poliitikon ( Pierfrancesco Favino) esikuvaa ei tarvitse arvailla, ja myös paavi Benedictus XVI:n on tunnistettavissa, vaikka tätä ei nimeltä mainita.

Suburran maailmassa vallasta ja rahasta taistelevat kaikki yhteiskunnan kerrokset pikkurikollisista mafiaperheisiin ja poliitikoista kirkonmiehiin. Laajemmin tapahtumat linkittyvät Italian korruptioskandaaliin ja talouden alamäkeen.

Neonvaloissa kylpevää visuaalisuutta säestää paikoin jopa dialogin päälle soiva elektropoppi, ja sade hellii lähes jokaista kuvaa Tiberjoen ja viemäreiden tulviessa kaduille. Taksikuskista tuttu rinnastus katujen saastan ja ihmisten välillä ei voisi olla juuri selvempi. Veden kiertokulun voi nähdä viittaavan symbolisesti myös uppoavaan Roomaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut