Reijo Kujala kasvattaa puutarhassaan pirunkeppiä, tulppaanipuuta ja nenäliinapuuta

Reijo Kujalan puutarha on teettänyt paljon työtä, ja siitä on tullut hänelle hyvin tärkeä paikka. Outi Elomaa

Outi Elomaa

Jyväskylän Puutarhaseura täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Seura on Suomen vanhin suomenkielinen puutarhaseura. Aluksi seurassa oli pääasiassa alan ammattilaisia, ja 1980-luvulla mukaan alkoi tulla myös harrastajia. Tällä hetkellä jäseniä on puutarhaseurassa noin 700, ja se on jäsenmäärältään alueellisista seuroista Suomen suurin.

– Onhan se mielenkiintoista, miksi suurin puutarhaseura on juuri Keski-Suomessa ja Jyväskylässä eikä Etelä-Suomessa. Varsinkin 2000-luvulta lähtien toiminnassa on ollut innokkaita henkilöitä mukana. Myös johtokuntaan on tullut innokkaita alan harrastajia mukaan ammattilaisten lisäksi. Olemme miettineet toimintaa harrastajan näkökulmasta. Mietimme, mikä on kiinnostavaa, ja luomme sen mukaan tarjontaa, seuran nykyinen puheenjohtaja Reijo Kujala sanoo.

Hän on ollut mukana puutarhaseuran toiminnassa vuodesta 2007 lähtien. Häntä kiinnostaa eniten toiminnan yhteisöllisyys. Yhteen kokoontuessaan ihmiset puhuvat 99-prosenttisesti puutarhaan liittyvistä asioista, ja esimerkiksi ammatit ovat sivuseikka.

– Puutarhaseuran ohjelma on mielenkiintoinen, ja meillä on hyvin monenlaista toimintaa. Esimerkiksi luennoilta tai pihakävelyiltä jää aina jotakin mieleen ja näkee, miten muut tekevät samoja asioita.

Reijo Kujalan puutarhaharrastus pääsi vauhtiin, kun perheen lapset kasvoivat aikuiseksi. Kujalat muuttivat Keljonkankaalle omakotitaloon vuonna 1983, ja puutarha alkoi syntyä nykyiseen muotoonsa 2000-luvulla.

– Olen maalta lähtöisin, äestänyt hevosella ja kitkenyt porkkanamaita. Puutarhatyöt ovat siis tuttuja, vaikka niihin tulikin välillä taukoa. En ole hyötykasviharrastaja, vaan keskityn koristekasvillisuuteen ja harvinaisempiin kasveihin. Aluksi oli pieni puutarhasuunnitelmakin, ja aika nollasta aloitin.

Pikkuhiljaa Kujalaa alkoivat kiinnostaa yhä enemmän harvinaiset kasvit, ja nyt voi sanoa, että hän on erikoistunut niihin.

– Lähinnä kasvatan harvinaisia pensaita ja puita. 15 vuotta sitten ostin aralian, joka on komea ja siinä on isot lehdet. Sitä sanotaan myös pirunkepiksi. Se on pärjännyt puutarhassamme hyvin. Kymmenen vuotta sitten ostin lännen tulppaanipuun, ja sekin on menestynyt hyvin. Se on nelimetrinen, ja ei ole kokemusta, kukkiiko se Suomessa. Viimeisin ostos on nenäliinapuu, ja sekin näyttää selvinneen talvesta, sillä uusia silmuja on näkyvissä.

Reijo Kujala työskentelee yhtenä omistajista 360-palvelut Oy:ssä. Hän sanoo, että puutarhaharrastus on hyvää vastapainoa työlle. Pihatöitä tehdessä ja kotipihaan mennessä työajatukset unohtuvat heti.

– Puutarhan hoito on yksi parhaista harrastusmuodoista, mitä tiedän. Koskaan ei tiedä, mikä menestyy, ja on mielenkiintoista kokeilla välillä uuttakin. Se on vähän sama kuin työelämässä, että mikä idea toimii, Kujala pohtii.

– Itselle puutarhalla on erityinen merkitys. Toiselle joku pensas on vain pensas, mutta itse tietää, miten on hoivannut sitä eteenpäin.

Valtakunnallinen Avoimet puutarhat -tapahtuma on 20.6., mikä Keski-Suomen leveydellä on hieman aikainen. Tänä vuonna Jyväskylän Puutarhaseura järjestää sunnuntaina 29.8. oman Avoimet puutarhat -tapahtuman, johon paikalliset harrastajat voivat osallistua.

– Elokuussa puutarhat ovat täällä parhaimmillaan, ja siksi halusimme oman tapahtuman. Silloin on hyötypuutarhoissakin satokausi vielä menossa. Lauantaina 28.8. on Grafilan pihassa taimitori, ja toivomme, että siihen osallistuu puutarhayhdistyksiä eri puolilta Suomea, Kujala toivoo.

Henkilökohtaista

Kuvaile puutarhaasi?

Se on neljässä tasossa ja nouseva, aurinkoinen ja sijainniltaan suojaisa. Metsä on takana, vain järvi puuttuu.

Tärkein kevään merkki?

Ruukut ovat olleet autotallissa talven, ja kun alan siirtää niitä valoon, se on vahva kevään merkki.

Mikä on puutarhasi tärkein työkalu?

Tärkein on kastelukannu, ilman sitä ei pärjää. Vähän vuodenajoista riippuen tärkein voi olla esimerkiksi oksasakset, oksasaha, kottikärryt tai lapio. Pikkusetillä pärjää pitkälle.

Kaunein puutarha, jossa olet käynyt?

Kävin viisi vuotta sitten Irlannissa. Helen Dillonin puutarha oli Irlannin suosituin yksityinen puutarha, siitä jäi voimakas muistikuva. Puutarha oli upea ja viimeistä kesää auki. Puutarhaa oli täydennetty ruukkukasveilla ja vesiaiheella. Minulla on nyt isoja ruukkuja aika paljon eli poimin idean sieltä. Tein remontin viime kesänä autotalliin, ja se on nyt lämmitetty. Autotalli oli talven täynnä talvehtivia kasveja. Auto ei mahtunut autotalliin ollenkaan.

Kommentoi