Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

55–59-vuotiaatkin voivat jo varata rokoteaikoja Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Keskiviikosta 28.4. lähtien rokotusaikaa pääsevät varaamaan perusterveet 55-vuotiaat ja sitä vanhemmat jyväskyläläiset, uuraislaiset ja hankasalmelaiset.

– Jos riskiryhmään kuuluvalta vielä puuttuu ensirokotus, rokotusaika kannattaa varata nyt, Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen sanoo.

Erityisesti kaikkia riskiryhmäläisiä kannustetaan varaamaan rokotusaikansa, sillä loppuviikosta nettivaraus aukeaa jälleen uusille ikäluokille. Myös perusterveiden 55 vuotta täyttäneiden on hyvä varata rokotusaikansa, ennen kuin samoja vuoroja alkavat klikkailla seuraavat ryhmät.

Tarkemmat tiedot eri-ikäisten meneillään olevista varausajoista löytää osoitteesta www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus sekä lehti-ilmoituksista.

– Perusterveiden rokotusvuorojen etenemisen tahtia ei pysty tarkkaan ennustamaan. Siihen vaikuttavat sekä rokotteiden saanti että edellisen varaajaryhmän toiminta. Työikäisille ei erillisiä tekstiviestikutsuja lähetetä, koska myös useat työterveystoimijat aloittivat tällä viikolla koronarokotusten antamisen, Tuukkanen toteaa.

Ilkka Käsmä totesi keskiviikkona, että koronaluvut ovat laskeneet hienosti ja sairaalahoidon tarve vähenee koko ajan. Tehohoidossa on edelleen potilaita ja hoitojaksot ovat siellä Käsmän mukaan pitkiä.

Viikolla 11 oli koronatartuntoja 77 ja viime viikolla 6, eli Käsmän mukaan tilanne on tällä hetkellä hyvä.

– Se on erittäin hyvä tulos. Viime aikoina on ollut hyvin rauhallisia päiviä, ja kolme päivää oli tällä viikolla nollapäiviä. Ilmaantuvuusluvut ovat jo niin pieniä, että laskin ne maanantaina useampaan kertaan, että voivatko ne pitää paikkaansa. Viime viikon ilmaantuvuusluku oli enää 3,9. Näytteenotossa on käyty onneksi hyvin, viime viikollakin 1 522 kertaa.

Maskin käyttö on Ilkka Käsmän mukaan edelleen tärkeää.

– Suosittelen aktiivista maskin käyttöä, vaikka tällä viikolla oli uutisia, että sen käytön tehosta ei ole näyttöä. Minulla on hyvin vankka usko siihen, että maski on erittäin merkittävä asia epidemian hallinnassa. Rokotuskattavuus on edelleen esimerkiksi Jyväskylässä varsin matala. Valtaosa on ilman rokotesuojaa, joten maskin käyttö on edelleen tärkeää.