Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Listasimme Jyväskylän seudun kalleimmat talokaupat – kauppa käy nyt myös reuna-alueilla

– Minun uran aikana eli 23 vuoteen ei Jyväskylässä ole ollut tällainen tilanne, että kaupungissa on näin paljon asuntoja tyhjillään, kertoo kiinteistönvälittäjä Jere Savolin.

Syy on koronassa ja sen aiheuttamassa etäopiskelussa.

– Kun opiskellaan etänä, moni opiskelija ei halua maksaa vuokraa, vaan asustelee mieluummin kotonaan ja nauttii täydestä jääkaapista, Savolin kertoo.

Tilanne on väliaikainen ja asuntosijoittajille ikävä, mutta Savolin näkee ilmiössä myös hyviä puolia.

– Nyt on vuokralaisen markkinat, mutta myös ensiasunnon ostajien kannattaisi olla hereillä. Esimerkiksi kaksioita löytyisi hyvin. Ja ostopäätöksen voisi tehdä rauhassa, hän toteaa.

Pankit ovat tiukentaneet lainansaannin ehtojaan, mutta Savolin kannustaa ensiasunnon ostajia keskustelemaan pankkien kanssa.

Hätiköityä ostopäätöstä ei kannata tehdä.

Jere Savolin

– Vakuuksilla ja oman rahan osuudella on tärkeä rooli lainan saannissa, mutta ihan tavallinen työssäkäyvä ihminen saa kyllä lainaa, jos on hoitanut raha-asiansa huolellisesti. Pankkien kanssa kannattaa jutella, että jos vuokraan menee joka tapauksessa 800 euroa kuukaudessa, voisiko rahan käyttää oman omaisuuden kartuttamiseen, hän vinkkaa.

Kotona vietetty korona­vuosi on kasvattanut kodin arvostusta ja saanut panostamaan asumiseen. Ilmiö näkyy paitsi oman kodin remontointina myös asuntokaupoilla.

– Etätyö on tullut jossain määrin jäädäkseen ja samoin työhuoneet. Jos on pieniä lapsia, hulinalta pitäisi päästä pakoon. Eikä muutenkaan haluta tehdä töitä sohvalla tai keittiön pöydän nurkalla. Jos ostajille riitti ennen kolmio, haetaan nyt nelikkoa tai jopa viittä huonetta.

Tilan tarvetta on lisännyt myös uusperheiden yleistyminen.

– Uusperheitä on ostajina yhä enemmän. Heillä tilantarvetta on välillä enemmän ja välillä vähemmän, Savolin kertoo.

Neljän seinän sisällä eläminen on kasvattanut myös oman pihan kaipuuta. Kaikki eivät silti halua omakotitaloon. Monelle pariskunnalle, jossa toinen viihtyisi omakotitalossa ja toinen kerrostalossa, kompromissi on rivi- tai paritalo. Savolinin mukaan rivitalojen kysyntä on tällä hetkellä suurempi kuin tarjonta.

Asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan sijainnista, sujuvasta arjesta ja turvallisuudesta. Toisin sanoen palveluiden läheisyydestä, hyvistä joukkoliikenneyhteyksistä ja koulun läheisyydestä.

Vanhemmissa taloissa taas arvostetaan asumisterveyttä.

– Talo täytyy olla huollettu. Kun ylä- ja alapohja ovat kunnossa, sisäpintoja on helppo remontoida mieleisekseen, Savolin sanoo.

Hän muistuttaa myös ostajan selvitysvelvollisuudesta.

– Täytyy olla kiinnostunut siitä, mitä on ostamassa. Hätiköityä ostopäätöstä ei kannata tehdä. Asunto on yleensä ihmisen isoimmista hankinnoista.

Vaikka asuntokaupassa sijainti ratkaisee edelleen, kaikki eivät halua keskustaan. Savolinin mukaan tonttitarjonta Jyväskylässä on rajallista, mutta reuna-alueiden kiinteistöt kiinnostavat.

– Halutaan tilaa ympärille, jos on esimerkiksi kotieläimiä. Myös luonnon läheisyys painaa valinnassa. Ja järvenranta pitää pintansa.

Savolinin arvion mukaan kysyntää on 30 kilometrin tai puolen tunnin säteellä Jyväskylästä sijaitsevista kohteista.

Sen säteen sisälle mahtuvat myös viimeisen puolen vuoden aikana tehdyt seudun kalleimmat omakotitalokaupat.

Lue verkosta osoitteesta www.sjl.fi, kuka tunnettu jyväskyläläinen aloitti tällä viikolla kiinteistönvälittäjänä.