Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän kaupunki ei järjestä siivoustalkoita, mutta kuljettaa omatoimisten talkoolaisten keräämät roskat

Jyväskylän kaupunki ei järjestä jokavuotisia ­siivous- ja roskankeruutalkoita tänä vuonna koronaviruksen vuoksi. Kaupunkilaiset voivat kuitenkin osallistua omatoimisesti keräämällä roskia lähiympäristöstä.

Kerätyt roskasäkit toimitetaan lähimmän bussipysäkin vierelle, näkyvälle paikalle 4.5 mennessä. Paikka ilmoitetaan ennakkoon JAPA ry:lle sähköisellä lomakkeella. 4.5. jälkeen ilmoitettuja ja tuotuja roskasäkkejä ei enää noudeta.

Mustankorkea Oy tukee talkoita ottamalla roskat maksutta vastaan.

Jos roskien seassa on lajiteltavaa jätettä, kuten polkupyörien osia, tulisi ne asetella muun kasan viereen, eikä niitä saisi pakata muovipussiin tai jätesäkkiin.

Yksityisten talouksien ja kiinteistöjen roskien tuominen kuljetettavaksi on kielletty. Kyse on ainoastaan yleisiltä alueilta kerätyistä roskista.

Jyväskylän kaupunki ei jaa tänä vuonna jätesäkkejä tai kertakäyttöhanskoja.

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n koordinaattori Paula Wilkman on ilahtunut, että asukkaat haluavat omatoimisesti kerätä roskia omilta asuinalueiltaan, vaikkei virallista tapahtumaa järjestetäkään. Tähän mennessä JAPA ry:lle on jo tullut runsaasti ilmoituksia roskienhakupaikoista.

– Koululaiset eivät tänä vuonna osallistu roskien keruuseen, mikä on oikeastaan tapahtuman ainoa iso muutos verrattuna edellisiin vuosiin, Paula Wilkman sanoo.

Roskiensiivoustalkoilla on pitkät perinteet, ja Paula Wilkmanin mukaan tapahtumaa on järjestetty jo ainakin 15 vuoden ajan.

– Viime vuonna roskaa kertyi viisi kuorma-autokuormallista, vaikka talkoot pidettiin samalla tavoin kuin nyt. Asukkailla on siis selvästi halua osallistua ympäristön siistimiseen.

Wilkman toteaa, että roskaaminen on ongelma ja se näkyy selvimmin näin keväisin lumien sulettua.

Yleisimpiä roskia ovat nykyään tupakan tumpit, purukumit sekä viime vuodesta lähtien yleistyneet kasvomaskit.

– Hyvä hygienia on tärkeää ja roskia kannattaa poimia oman harkinnan mukaan. Jokainen saa itse päättää, haluaako esimerkiksi koskea koronamaskeihin.

Kirjoittajat ovat Jyväskylän Lyseon lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoita ja olivat tutustumassa työelämään Innoviikolla Suur-Jyväskylän Lehdessä.