Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katsaus uuden sairaalan taiteeseen – taide hankittiin terveydeksi ja iloksi

Jyväskylän taidemuseon Galleriassa pääsee tutustumaan Terveydeksi! -näyttelyyn, joka esittelee tammikuussa käyttöön otetun Sairaala Novan taidetta. Uuteen sairaalaan toteutti teoksia 15 taiteilijaa. Näyttelyssä on esillä painotekniikoin toteutettujen teosten originaaleja seitsemältä taiteilijalta, valaisininstallaation osia ja prototyyppejä sekä uusien potilaspeittojen kuoseja.

Näyttelyn kuraattorina toimi Novan taidekoordinaattori Teija Isohauta. Hän kertoo, että sairaalan taidehankintoja suunnitellessa valittiin keskiöön luontoteema.

Yhtenä merkittävänä inspiraation aiheena taiteilijoille toimivat keskisuomalaiset kansallispuistot, joista sairaalan teoksiin poimittiin kuva-aiheiden lisäksi myös tunnelmia, metsän valoa ja vuodenkierron värejä luonnossa. Muun muassa palokärjet, urpiaiset, vuohenputket, koivut ja lumpeet ilahduttavat nyt sairaalan seinillä.

– Taiteen merkitys sairaalassa on terveyden edistäminen. Toisaalta on myös osastoja, joilla vietetään pitkiä aikoja sekä tiloja, joissa odotetaan, jolloin on tärkeää tarjota kiinnostavaa katseltavaa, Isohauta kuvailee.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kokoelmasta puhdistettiin ja siirrettiin uuteen sairaalaan lähes 500 teosta. Isohauta sanoo, että vanhaan sairaalaan taidetta hankittiin vuosien saatossa vähitellen, mutta uuden sairaalan taidehankinnat tehtiin tilattuna ja yhtenäisenä kokonaisuutena.

Novassa taide ei ole vain kehystettyinä teoksina seinillä, vaan taidehankinnat ulottuvat laajemmin osaksi sisustusratkaisuja. Osa taiteilijoista suunnitteli printtejä osastojen oviin ja seinäpintoihin, ja ravintolaa valaisee Petri Vainion villikukista inspiraationsa saanut Kukkajärvi-niminen teoskokonaisuus.

– Aula on lähes 200 metriä pitkä tila, johon haluttiin tuoda lämpöä puulla. Aulan seinään tuli Pasi Karjulan suuri hirsiteos. Aulatilaan valittiin myös katosta kiinnitettävää taidetta, kuten Jussi Heikkilän koivuvanerista valmistetut siipiaiheiset teokset, Isohauta kertoo.

Terveydeksi! – Sairaala Novan taidetta, Jyväskylän taidemuseon Galleria, 27.3.–16.5.2021