Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vappua vietetään pääosin etänä – Minna saa lakkinsa moneen kertaan

Vaikka koronatilanne on helpottamaan päin, Jyväskylän kävelykatu ei muutu tänä vappuna Vappukaduksi eikä perinteistä vappu-cruisingia järjestetä. Myös vappumarssit jäävät marssimatta.

– Puistokadun lehmusten kaato on ainut varma vappuviikon tapahtuma, Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön projektipäällikkö Pirkko Flinkman toteaa.

Minna Canthin patsaan lakituksesta ei kuitenkaan koronan takia luovuta – sekin hoidetaan etänä. Lisäksi kuka tahansa pääsee halutessaan lakittamaan Minnan virtuaalisesti.

– Onhan se varsinkin fukseille inhottavaa, kun emme taaskaan pääse yhdessä kokoontumaan ja katsomaan, kun Minna saa lakin. Siitä se idea sitten lähti, ja Sami Kalliokoski tehtaili Minnalle lakki -pelin JYYn pyynnöstä. Se on tehty hymynkare kasvoilla, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn tapahtumatuottaja Laura Partamies sanoo.

Linkki peliin löytyy JYYn verkkosivuilta.

Viime vuoden tapaan JYYn Youtube-kanavalla on katsottavissa noin tunnin mittainen, JYYn ja JAMKOn yhteinen vappulähetys, jossa seurataan virallista Minnan patsaan lakitusta ja kuullaan vappupuheet, Puhkupillien musisointia sekä Bosswellin livekeikka Ilokivessä.

– Toivottavasti selviämme vähemmillä teknisillä ongelmilla kuin viime vuonna. Olemme siitä kyllä oppineet, Partamies sanoo nauraen.

Lähetys striimataan osin suorana, mutta Minna Canthin patsaan lakitus kuvattiin Kirkkopuistossa jo toissa viikolla.

Partamiehen mukaan JYYn vappulähetys keräsi viime vuonna kiitettävästi seuraajia.

– Vappu ei ole pelkästään opiskelijoiden juhla, ja perinteinen lakitus yhdistää koko kaupunkia. Uskon, että muutkin kuin opiskelijat seurasivat lähetystä.

Myös ainejärjestöt järjestävät omia etätapahtumiaan, ja Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijoiden luotsaama Vappuradio JKL lähettää ohjelmaa osoitteessa www.vappuradiojkl.net. Ohjelmakattaukseen sisältyy niin livemusiikkia, asiapainotteista musiikkiohjelmaa kuin kevyttä vappumenoakin.

Laura Partamies toteaa, että ainakaan JYY ei järjestä Harjulla yhtään mitään.

– Nyt, kun koronatilanne on rauhoittumassa, toivomme, että kaikki käyttävät harkintaa ja että vappu hoidetaan hienosti. Vappuilo elää kuitenkin siellä opiskelijoiden ja kaikkien kaupunkilaisten mielessä. On hienoa, että pääsemme viettämään kaikkia yhdistävää juhlaa tänäkin vuonna, edes etänä, Partamies sanoo.

Toivolan vanhalla pihalla vietetään vappua 28.4.–2.5. Valkoinen Puu -kahvilan lisäksi Toivolassa avataan uuteen käyttötarkoitukseen ehostettu Toivolan talo, johon tulee kesäksi Samuli ja Kari Alosen sekä lasitaiteilija Katja Rauhamäen taidetta.

Pihan isäntä Arto Hakanen kertoo, että talo on jatkossa myös tapahtumakäytössä tarpeen mukaan, ja tulevana kesänä siellä on kaikille avoin taidenäyttely. Tiloissa toimi aiemmin Riiminka & Aleksiina Design.

– Pidämme pidennetyn vapun, jotta ihmiset voivat vierailla Toivolassa väljemmällä aikataululla. Meille tullaan maskit päässä, lääniä riittää ja asiakkaamme ovat osoittaneet esimerkiksi Joulupihan aikana, että hommat saadaan toimimaan sujuvasti ja turvallisesti, Arto Hakanen sanoo.

Keskiviikkona Toivolassa aukeaa pihakioski, ja makasiinit ovat auki kahvittelua varten. Luvassa on myös harppumusiikkia ja kertomuksia pihan historiasta.

Lisäksi Valkoisen Puun avajaisten yhteydessä pihalle istutetaan kuusi.

– Se saa kasvaa pihan mukana ja toimia tulevina vuosina joulukuusena, Hakanen sanoo.