William Nazareno luottaa musiikissaan ja elämässään positiivisuuden voimaan

Kun ecuadorilainen William Nazareno laskeutui 15.5. 2011 Helsinki-Vantaan lentokentälle, se oli Suomessa tärkeä päivä. Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti silloin maailmanmestaruuden.

– Se oli minullekin hieno päivä ja aurinko paistoi. Kun katsoin bussin ikkunasta, kaikki oli vihreää ja aurinko korkealla. Mietin, että täällä on asiat aika hyvin. Muutin asumaan Jyväskylään, ja melko pian aloin opiskella suomea ja se ei ollut helppoa. Opin kielen, jonka jälkeen aloitin lähihoitajan opinnot. Sen jälkeen olen opiskellut personal traineriksi ja viimeisimpänä urheiluhierojaksi. Nyt opiskelen erikoisurheiluhierojaksi ja unelma-ammattini on olla fysioterapeutti, Nazareno kertoo.

Hän on asunut kymmenen vuotta Jyväskylässä ja sanoo, että kaupungissa on kaikki mitä hän tarvitsee: opiskelu, kuntosali ja musiikki.

– Olen ihminen, joka valmistuu yhteen ammattiin, ja miettii jo samalla seuraavaa ammattia mitä voi opiskella. Haluan aina antaa aivoille haasteita. En halua asioita helpolla, vaan ajattelen, että tulen oppimaan kaiken ja selviän.

William Nazareno kertoo aina olleensa kiinnostunut monista asioista. Kiinnostus syntyi jo lapsena, kun hän katsoi, miten äiti ja isä tekivät kovasti töitä.

– En keskity vain yhteen asiaan, vaan vietän monipuolista elämää ja nautin siitä. Se, että tekee erilaisia asioita, tuo elämään rikkautta.

Musiikki on William Nazarenolle hyvin tärkeä osa elämää. Hänen artistinimensä on JWN ja hän räppää espanjaksi. Hän julkaisi huhtikuun alussa YouTubessa ensimmäisen musiikkivideonsa, jonka nimi on Piso Fuerte eli suomeksi Vahva askel.

– Olen niin sanotusti syntynyt räppäriksi ja se on vahvana minussa. Olen käynyt kahdeksan vuotta laulutunneilla, joten myös laulan tulevalla levylläni. Melodia ja laulu vapauttavat sielua.

Räppärinä Nazareno haluaa tuoda sanoituksissaan esiin elämän hyviä puolia.

– Musiikkini idea alkaa siitä tunteesta mikä syntyy, kun ihmiset kuuntelevat biisiä. Kun joku kuuntelee biisiäni viisi minuuttia, haluan, että hän nauttii siitä. Ajattelen, että meidän elämä on aika. Meidän tulee käyttää aikamme tekemällä hyviä asioita, ja tehdä toinen ihminen onnelliseksi. Jos ei tee niin, aika menee hukkaan.

Piso Fuertessa hän räppää siitä, miten elämänkokemukset kasvattavat ihmistä. William luottaa musiikissaan positiivisuuden voimaan ja tanssittavaan rytmiin.

– Tässä biisissä ei ole angstia, vaan hyvää mieltä. Haluan, että se tuo ihmisille iloa.

Ecuador sijaitsee Etelä-Amerikan länsiosassa. William Nazareno kertoo, että ilmasto on siellä sama kuin Suomen kesä.

– Lämpöä siellä on koko ajan 20–24 astetta, ja sadekausi on hyvin lyhyt, ja silloin valitetaan, että onpa kylmä. Olen lähettänyt sinne kuvia Suomen talvesta ja siellä on ihmetelty, että onpa täällä kylmä.

Ensimmäisenä talvena Williamille sanottiin, että laita takki päälle, koska ulkona on kylmä. Hän ajatteli puolestaan, että on lämmin, kun aurinko vielä paistaa.

– Meille aurinko on sama kuin lämpö. Aika pian opin Suomessa pukeutumaan hyvin. Kerran olin alkuaikana saattamassa kaveria bussipysäkille shortseissa. Sanoin, että kyllä pärjään niillä. Takaisin tullessa huomasin, etten tuntenut ihoani. Sitten tajusin, että minun pitää ruveta pukeutumaan paremmin, William kertoo nauraen.

Joskus hänen tulee kotimaastaan ikävä ihmisten läheisyyttä.

– Siellä hymyillään tuntemattomallekin ja kysytään, mitä kuuluu. Olemme tottuneet siihen. Suomalainenkin alkaa avautua, kun odottelee vähän aikaa.

Henkilökohtaista

Miten rentoudut?

Rentoudun, kun katselen maailmaa rauhassa. Pysähdyn hetkeksi.

Millaista musiikkia kuuntelet kuulokkeissasi?

Kuntosalilla kuuntelen musiikkia, jossa on hyvä rytmi. Se motivoi treenaamista. Kun minulla on vaikkapa pyöräillessä kuulokkeet korvilla, en kuuntele musiikkia. Kuuntelen koko ajan äänikirjoja. Kuuntelen esimerkiksi suomeksi oppikirjoja. Tällä hetkellä kuuntelen ihmisen fysiologiaan liittyviä kirjoja. Äänikirjat auttavat minua oppimaan nopeammin asioita.

Mieluisin paikka Jyväskylässä?

Mieluisin paikka on oma koti.

Ajatteletko suomeksi vai espanjaksi?

Ajattelen suomeksi, espanjaksi ja englanniksi. Ajattelen sillä kielellä, millä juttelen toisen ihmisen kanssa.

Mitä suomalaista ruokaa rakastat ja mitä et ymmärrä?

Rakastan lohta uunissa paistettuna ja perunamuussia. Olen syönyt myös esimerkiksi karjalanpaistia ja karjalanpiirakoita, ja ne ovat hyviä. Joululaatikoita en oikein ymmärrä. Meillä pääruoka on suolaista, mutta jotkut jouluruuat maistuvat myös makealle.

Olet urheiluhieroja; mitä hyötyä urheilutaustastasi on työssäsi?

Siitä on hyötyä aika paljon. Pystyn kertomaan, miten hän voi esimerkiksi ennakoida, ettei tule ongelmia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut