Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työterveystoimijatkin pääsevät pian antamaan koronarokotteita

Rokotustahti on Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla rokotuksista vastaavan ylilääkärin Johanna Tuukkasen mukaan tällä hetkellä erittäin hyvä. Ensirokotteen on saanut noin 34 400 asukasta ja rokotusvauhti vain kiihtyy lähiviikkoina.

– Tähän asti olemme antaneet enemmän viestiä, että malttakaa, mutta nyt kääntäisin painopistettä siihen, että ottakaa hyvät ihmiset rokote silloin, kun oman ikäryhmän aika on. Rokotteen ottaminen on ainoa keino päästä eroon pandemiasta sekä rajoituksista ja vahvoista suosituksista. Voimme saada vähintään 70 prosentin väestön rokotekattavuuden parhaimmillaan kesäkuun loppuun mennessä, kun aikaisemmin se tavoite oli Jyväskylässä heinäkuun loppuun mennessä, Tuukkanen sanoo.

Hän kannustaa varsinkin kaikkia riskiryhmäläisiä käyttämään rokotteen saannin oikeuttaan pikapuolin. Kaikkiin poimintatiedoissa olleisiin numeroihin on nyt tekstiviestit lähetetty.

– Vaikka koronauutiset ovat viime viikkoina kertoneet aiempaa pienemmistä tartuntaluvuista ja monia rajoituksia ollaan jatkossa purkamassa tai lieventämässä toukokuun alussa, voi tilanne valitettavasti kääntyä myös toiseen suuntaan. Rokotuskattavuuden kasvattaminen on siksi äärimmäisen tärkeää, Jyväskylän terveyspalveluiden tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä toteaa.

Torstaina 22.4. rokotusten nettiajanvarauksen piiriin pääsevät riskiryhmien ulkopuolelta kaikki 60–64-vuotiaat. Sen jälkeen rokotukset etenevät nuorempiin ikäluokkiin viiden tai kymmenen vuoden portaissa.

Ajanvarausoikeus tarkistetaan jatkossa kaupungin nettisivuilta.

– Samalla muuttuu tapa, jolla rokotusvuorossa oleville ilmoitetaan ajanvarausoikeudesta. Kun vuoroon tulevat perusterveet työikäiset, heitä pyydetään seuraamaan rokotusvuorojen etenemistä kaupungin nettisivuilla osoitteessa www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus. Heille ei siis enää lähetetä erillistä korttia eikä tekstiviestiä, Johanna Tuukkanen neuvoo.

Lähipäivinä ovat rokotusurakkaan pääsemässä mukaan myös työterveyshuollon yksityiset toimijat. Aloitus edellyttää sopimusta kunnan kanssa. Monessa kunnassa allekirjoitukset ovat odottaneet Kelan hiljattain tekemää päästöstä rokotuskorvauksista.

Johanna Tuukkanen sanoo, että Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten osalta sopimukset ovat käytännössä katsoen allekirjoitettu tai sopimukset ovat ainakin viittä vaille valmiita.

– Työterveystuottajan rokotemäärä menee kunnan rokotekiintiöstä. Työterveyksin noudattaa meidän ikärajojamme eli niissä rokotetaan ensin 60–64-vuotiaat, ja sen jälkeen siirrytään nuorempaan ikäluokkaan.