Viljo Pasasen keksintö helpottaa renkaanvaihtoa

Laukaalaisen Viljo Pasasen muutama vuosi sitten kehittämä apulaite renkaanvaihtoon on jälleen ajankohtainen.

– Jos täällä pohjolassa käytetään autoa ympäri vuoden, pitää renkaat vaihtaa yleensä kaksi kertaa vuodessa. Jos sen tekee perinteisellä tavalla, se on rankka ja likainen homma, hän markkinoi keksintöään.

– Esimerkiksi matkailuauton, pakettiauton ja ison maasturin rengas painaa 25–40 kiloa. Käsillä nostettaessa huonossa asennossa se voi aiheuttaa selkävaurioita ja tapaturmia. Myös kohdistaminen pultteihin on vaikeaa.

Pasanen on itse innokas karavaanari, joten hän tietää, mitä puhuu.

– Matkailuautossa on kaiken lisäksi vain reiät jarrurummussa, joten kohdistaminen on erityisen vaikeaa raskaan renkaan kanssa. Matkailuauton renkaiden vaihdon jälkeen selkä oli aina ennen kipeänä pari päivää.

Pasasen Rengasrenki muistuttaa etäisesti vedettävää ostoskassia. Se liikkuu kahdella pyörällä ja hyödyntää renkaan nostossa vipuvoimaa. Vaihdettava auton rengas seisoo rengissä neljän pienen rullan päällä. Rullien ansiosta rengasta voidaan pyörittää rengin päällä, jotta vanteen reiät saadaan osumaan pultteihin tai pulttien kohtiin.

Uransa LVI-urakoitsijana tehnyt Pasanen valmistaa Rengasrengit omassa autotallissaan 50 kappaleen sarjoissa.

– Se on sopiva autotallihomma.

Tuotetta voi ostaa Pasasen VP-Teknosta ja Muuramessa toimivan Weikko Tradingin kautta. Apuväline maksaa vajaan satasen.

– Ei siitä kovin suurta osuutta tekijälle jää, mutta jonkun verran. Varsinkin, jos itse myy, hän kommentoi.

Rengasrenkiä on maailmalla noin 250 kappaletta.

Matkailuauto on ollut innoittajana myös toiselle tuotteelle. Pasanen kehitti matkailuautoon henkilönostimen, jonka avulla liikuntarajoitteiset pääsevät matkailuautoon ja voivat liikkua auton sisällä.

– Laitteelle on tehty riskianalyysi ja se on CE-hyväksytty. En ole juurikaan markkinoinut sitä, koska sen valmistaminen on aika suuritöinen. Valmistaja nostimelle on vähän etsinnässä, Pasanen vinkkaa.

Nostin on kiinni Pasasen omassa autossa, jota hän vuokraa.

– Tein minä parikymmentä vuotta sitten akulla toimivan kottikärrynkin, kun rakensimme taloa Tarvaalaan. Silloin vastaavia ei ollut markkinoilla, mutta pian sen jälkeen vastaavia alkoi tulla Kiinasta.

Vielä lisäksi

Missä asut?

Laukaan Tarvaalassa.

Keksitkö ammatiksesi?

Olen eläkkeellä. Elantoni sain LVI-urakoinnista.

Mikä on mielestäsi paras keksintö?

Jaa-a. Täytyy varmaan mennä aika kauas historiaan. Kyllä se on pyörä. Se on mahdollistanut niin monet muut keksinnöt ja saanut kehitystä aikaan.

Mikä on turhin keksintö?

Niitä on paljon. Mutta mieleen tulee ainakin takavuosina vuoden turhakkeeksikin valittu lehtipuhallin. Se lähinnä häiritsee naapureita. Ihmiset eivät viitsi haravoida. Itse silppuan lehdet ruohonleikkurilla.

Mikä on itsellesi tärkein keksintö?

Kyllä se on auto. sitä tarvitsee varsinkin maalla sen verran paljon.

Mikä on suosikki keksisi?

Domino. Siinä on hyvää möhnää välissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut