Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monimuotoisia luontotulkintoja – luonto kuuluu kaikille, mutta samalla ei kenellekään

Valtakunnallisen Kenen luonto? -hankkeen tavoitteena on yhdistää valokuvataiteilijoita ja luontokuvaajia pohtimaan yhdessä uutta luontokuvaa. Näyttelysarjan päänäyttely on parhaillaan Jyväskylän taidemuseossa, ja lisäksi erilliset näyttelyt ovat esillä Keski-Suomen museossa ja Galleria Ratamossa.

Taidemuseon näyttelyn kuraattori Juha Suonpää kokee, että luontokuva on juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Tämä näkyi myös taidemuseoon tarjottujen teosten määrässä, mukaan tarjosi töitään lähes 200 tekijää. Esille valikoitui 22 valokuvaajan teoksia.

Näyttelyn nimi kannustaa miettimään kenelle luonto kuuluu. Suonpää itse on sitä mieltä, että luonto kuuluu kaikille, mutta samalla ei kenellekään, sillä ihminen ei voi omistaa luontoa.

– Asetelma on kääntynyt niin, että luonto voi suojella meitä ja pelastaa ihmisen, ei niinkään toisin päin, Suonpää pohtii.

Hän iloitsee, että näyttelyn teoksissa huomioidaan myös niin sanottua näkymätöntä luontoa, kuten pieniä hyönteisiä ja lahottajia, joiden merkitys ihmisen tulevaisuudelle on korvaamaton. Suonpää nostaa esille lisäksi lähiluonnon arvon, jonka hän huomaa entisestään korostuneen pandemian aikana.

– Luonto ei ole pelkästään jossain kaukana kansallispuistoissa, vaan myös aivan lähellä, Suonpää kuvailee.

Yhtenä näyttelyn teemana kulkee ihmisten muuttunut ja yhä alati muuttuva luontosuhde. Moni näyttelyn kuvaajista ottaa kantaa esimerkiksi ilmastonmuutokseen, sukupuuttoaaltoon ja muoviongelmaan. Suonpää on hyvillään, että näyttelyssä teemaa on käsitelty moniäänisesti ja erilaisin lähestymistavoin.

Näyttelyn teoksissa on huumoria, ironiaa ja kekseliäisyyttä. Myös vakavampia, pysäyttäviä kuvia on valittu mukaan. Sellainen on esimerkiksi Juha Taskisen kuvaama verkkoon kuollut norppa.

– Kuvassa on ensimmäistä kesäänsä elävä nuori norppa, joka on kuollut verkkoon hymyilevä ilme kasvoillaan. Kyseessä on turha kuolema ja ristiriitainen kuva, joka vetoaa tunteisiin, Suonpää sanoo.

Kenen luonto? Jyväskylän taidemuseo, 27.3.– 16.5.2021