Elokuva-arvio | Oscar-gaala järjestetään sunnuntaina – nämä elokuvat palkittiin aikanaan parhaan elokuvan Oscareilla

Suoratoisto

Argo (2012)

Ohjaus: Ben Affleck. 120 min. K12. Elisa Viihde.

****

Ben Affleck teki kahden kohtalaisen onnistuneen rikosdraaman ( Gone Baby Gone, 2007; The Town, 2010) jälkeen ohjaajanuransa (edelleen) parhaan elokuvan, Argon.

Se sijoittuu vuoden 1979 Iranin kansannousuun, jonka melskeissä Yhdysvaltain Teheranin suurlähetystö vallattiin. CIA kehitti mielikuvituksellisen pelastusoperaation, jossa pakenemaan onnistuneet suurlähetystön työntekijät naamioitiin kuvitteellisen scifielokuvan kuvausryhmäksi.

Argon näkökulma on luonnollisesti perin amerikkalainen. Iranilaisten puhtaan demonisoinnin sijaan se yrittää kuitenkin taustoittaa panttivankidraamaan johtaneita tapahtumia, joissa osansa oli myös Yhdysvaltojen aggressiivisella ulkopolitiikalla.

Kaikki kolme pääosanesittäjää tekevät eri-ikäisen Chironen rooleissa hyvää työtä.

1970-lukua henkivää, tosipohjaista trilleriä keventävät Hollywoodiin elokuvateollisuutta satirisoivat jaksot.

12 Years a Slave (2013)

Ohjaus: Steve McQueen. 134 min. K-16. Elisa Viihde.

****

12 Years a Slave kuvaa muusikkona ja puuseppänä New Yorkissa työskennelleen Solomon Northupin ( Chiwetel Eijofor) päätymistä orjaksi Louisianan 1850-luvulla. Vapautensa menettänyt mies yrittää sopeutua elämään, jossa musiikki toimii itseilmaisun ainoana kanavana.

Aiemmissa elokuvissaan nälkälakkoa ( Hunger, 2008) ja seksiriippuvuutta ( Shame, 2011) käsitellyt Steve McQueen jatkaa rankkojen aiheiden ja ruumiillisuuden korostamisen parissa. Nyt suhde omaan kehoon määrittyy negaation kautta; ruhjotut ja silvotut vartalot toimivat tuotantokoneina, joita hallitsevat oman mielen sijaan omistajan ruoska.

Tosipohjainen draama ei tarkastele orjuutta liittovaltion tai talouden näkökulmista, vaan peilaa sen rumat kasvot yksilöä korostavasti.

Moonlight (2016).

Ohjaus: Barry Jenkins. 111 min. K12. Elisa Viihde.

****

Keskeisiltä osin afroamerikkalaisten tekijöiden Moonlight on hidas ja hiljainen elokuva, joka hyödyntää runsaasti lähi- ja puolilähikuvia. Sen voittamat Oscarit tulivat kuin tilauksesta Yhdysvaltain elokuva-akatemialle, johon (myös) tuolloin kohdistui rasismisyytöksiä.

Chironen varttuminen vaikeissa olosuhteissa koulukiusatusta rääpäleestä raamikkaaksi huumekauppiaaksi on jaettu kolmeen näytökseen, jotka on nimetty päähenkilön muuttuvan kutsumanimen ja identiteetin mukaan. Kaikki kolme pääosanesittäjää ( Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes) tekevät eri-ikäisen Chironen rooleissa hyvää työtä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut