Jyväskylässä on aloittanut uusi ikäihmisten avuksi apureita välittävä palvelu, Helppy. Yritys laajentaa toimintaansa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja haki vastikään avustajia eli helppereitä Jyväskylästä.
– Yllätyimme iloisesti Jyväskylästä. Saimme sieltä poikkeuksellisen paljon hakemuksia helppereiksi, kertoo Isa Kaipainen Helppystä.
– Hakemuksista käy ilmi, että monen arki on nykyään etäopiskelujen takia vapaampaa ja on tullut uudenlaista tarvetta joustavalle osa-aikatyölle. Monet myös haluavat hakeutua pois ravintola-alalta ja auttaa muita senioreita, koska omat isovanhemmat ovat menehtyneet tai asuvat liian kaukana, hän jatkaa.
Yksi tuore helpperi on Jyväskylän yliopistossa terveystieteitä opiskeleva Ella Tuomipuu, 23. Hänelle avustustyö antaa esimerkiksi mahdollisuuden katkaista puuduttavaa korona-arkea.
– Korona-aikana arki ja vapaa-aika ovat muuttuneet paljon. Arkeen toivoo jotain konkreettista ja merkityksellistä tekemistä.
– Lisäksi se on sallittua sosiaalista kanssakäymistä, hän jatkaa.
Sukupolvien välisessä kanssakäymisessä oppii, millaista elämä on vanhempana.
Ella Tuomipuu
Tuomipuu aloitti auttamistyön maaliskuun lopulla.
– Käyn kerran viikossa pari tuntia kerrallaan auttamassa arkisissa asioissa, kuten siivouksessa, kaupassa käynnissä ja ulkoilussa.
– Olen jo pitkään halunnut tehdä vapaaehtoistyötä ja auttaa ihmisiä. Tämä onnistuu hyvin myös opiskelujen ja muiden töiden ohella, Tuomipuu jatkaa.
Täysin vapaaehtoistyöstä Helpyssä ei kuitenkaan ole kyse, sillä asiakkaat maksavat palvelusta ja helpperi saa tuntiperusteisen korvauksen.
– Tapaamisilla on kiinteä tuntihinta vuorokauden ajasta riippumatta. Palvelusta saa myös kotitalousvähennystä, Isa Kaipainen kertoo.
Tuomipuulle avustustyö antaa enemmän kun muutamia kymppejä kuukaudessa.
– Sukupolvien välisessä kanssakäymisessä oppii, millaista elämä on vanhempana, hän sanoo.
Tästä on hyötyä myös Tuomipuun opinnoissa, joihin kuuluu muun muassa gerontologia, joka tutkii ikääntymisen ilmiöitä.
Helsingistä opiskelujen vuoksi Jyväskylään muuttanut Tuomipuu kertoo viihtyvänsä iäkkäiden seurassa. Tuomipuun omista isovanhemmista elossa on vielä vaari, mutta joka asuu Helsingissä.
Vuonna 2018 perustettu Helppy on toiminut tähän saakka pääosin pääkaupunkiseudulla. Yrityksen ensimmäinen asiakas oli firman perustajan Richard Nordströmin äiti, jonka terveys heikkeni nopeasti. Nordström etsi äidilleen apua eri tahoilta, mutta koki tarjonnan suppeaksi.
– Perustin Helppyn, koska haluan äidilleni parempaa tukea arkeen. Haluan, että muidenkin äidit ja isät saavat nauttia kotona elämisestä mahdollisimman pitkään, hän kertoo yrityksen verkkosivuilla.
Helppyn idea on tarjota vanhukselle avustaja, joka on aina sama.
– Kunnallisten kotipalveluiden työ on niukkojen resurssien takia valitettavasti usein kovin kiireistä ja käynneillä on aikaa vain välttämättömään hoivaan, kuten esimerkiksi lääkkeiden antamiseen. Monissa tapauksissa täydennämme kunnan kotihoitoa kiireettömällä läsnäolollamme ja ylläpidämme näin ikäihmisen aktiivisuutta, Kaipainen kertoo.
Helppyn avustajat ovat vanhuksen luona aina vähintään kaksi tuntia. Tapaamiskertoja on viikossa yksi tai kaksi.
Yrityksen palveluihin kuuluu myös kodin turvallisuuskartoitus, jolla pyritään ennaltaehkäisemään vahinkoja.