Heikki Willamo tallentaa valokuviinsa pohjoisen luonnon ainutlaatuisuutta

Valokuvataiteilija Heikki Willamon Mielen kuvia – valokuvia eläimistä -näyttely on esillä Galleria Ratamossa. Näyttely on osa Kenen luonto? -valokuvafestivaalia.

Karjalohjalainen Willamo kuvaa pääasiassa kotiseudullaan liikkuen vanhoissa metsissä. Pohjoisessa metsässä Willamoa viehättää sen peitteisyys, oksistojen ja runkojen tarjoama suoja sekä salaperäinen hämärä. Willamo pitää mustavalkoisesta ilmaisusta, mikä sopii hänen kuviensa sadunomaiseen ja maagiseen tunnelmaan.

Willamo on valokuvannut luonnossa jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Kiintymys metsiin syntyi jo lapsuudessa.

– Lapsena vietin paljon aikaa mökillä, joka oli veden äärellä. Lähdin kuitenkin aina kulkemaan metsään, tai jos liikuin veneellä, suuntasin metsäisiin saariin, Willamo kertoo.

Metsä toimii Willamon kuvien tapahtumapaikkana, mutta hänen valokuvaamisensa lähtökohtana ovat eläimet. Willamon kuvissa esiintyy sekä lintuja että nisäkkäitä. Hän sanoo haluavansa kuvata eläimiä ennen kaikkea yksilöinä, ei niinkään lajinsa edustajina. Willamoa kiinnostaa myös eläinten ja ihmisten välinen suhde. Hän on kuvannut muun muassa karhuja, mäyriä, haukkoja ja pöllöjä. Erityisen vaikutuksen Willamoon teki ensikohtaaminen ilveksen kanssa.

– En ollut koskaan nähnyt ilvestä luonnossa. Täyttäessäni 50 vuotta sain vaimoltani hopeisen amuletin. Kysyin, että tuohan amuletti minulle hyviä voimia. Seuraavana päivänä menin kuvaamaan hirviä ja ilves käveli rantaan. Sain seurata sitä hyvän aikaa, Willamo hymyilee.

Näyttelyn uusimmissa kuvissa Willamo on yhdistänyt kallion ja metsäneläinten kuvia kaksoisvalotusten avulla. Idea syntyi eläimiä esittävistä kalliomaalauksista. Kaksoisvalotuksella Willamon kuviin muodostuu myyttistä ja paikoin unenomaista tunnelmaa. Kuvien eläimet ikään kuin sulautuvat osaksi kalliota, kadoten sinne tai nousten esille.

– Näissä kuvissa sattumalla on suuri rooli, ja usein lopputulos on yllätys.

Heikki Willamo: Mielen kuvia – valokuvia eläimistä, Galleria Ratamo, 26.3.–25.4.2021

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut