Hox otti väkeä töihin, kun noutoruoka alkoi vetää – Kotiruokaa menee tuhat kiloa kuukaudessa

Ravintola Hoxin kokki Ivan Navarro Villgren ja keittiömestari Aapo Pulkkinen odottavat, että ravintolasulku loppuu ja terassikausi alkaa. Silloin Kauppalaispihalla sijaitsevassa ravintolassa avataan seinä, ja espanjalaista tunnelmaa levitetään terassille asti. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

Jyväskylän keskustassa Kauppalaispihalla Ravintola Hoxissa paiskitaan töitä täyttä häkää, vaikka ravintolat pysyvät suljettuna huhtikuun 18. päivään saakka.

Hoxissa ruoan ulosmyyntiä on onnistuttu lisäämään niin paljon, että keittiön työntekijöitä otettiin takaisin ja jopa palkattiin uusia. Tällä hetkellä töissä on 5 työntekijää. Ilman koronaa työntekijöitä olisi 12–20. Tarjoilijat on lomautettu.

Hox aloitti ruoan ulosmyynnin viime kevään ravintolasulun aikaan. Määrät olivat isoja jo silloin.

– Viime vappuna perunasalaattia myytiin satoja kiloja. Kotiruokaa menee tällä hetkellä kaupoille noin 1000 kiloa kuukaudessa, kertoo keittiömestari Aapo Pulkkinen.

Hox myy ruokaa asiakkaille suoraan sekä päivittäistavarakauppojen kautta. Paikan päältä ravintolasta voi noutaa joka päivä lounaan ja viikonloppuisin tapas-buffetin, ála carte take-awayn sekä erikseen ilmoitettuja menuita ja pakettitarjouksia.

Päivittäin ruokarasioita pakataan useita satoja.

Pitää keksiä koko ajan jotain uutta, että Ivanilla riittää töitä.

Aapo Pulkkinen

– Kyllä tämä alkaa olla jo kannattavaa, Pulkkinen myöntää.

– Pitää keksiä koko ajan jotain uutta, että Ivanilla riittää töitä, hän nauraa.

Ivanilla Pulkkinen tarkoittaa Hoxin tuoreinta kokkia Ivan Navarro Villgreniä. Hän on Espanjasta, mutta sukujuuret ovat vahvasti Suomessa.

Ivanin tie Kauppalaispihalle oli sattumien summa. Kun työt loppuivat Espanjassa, hän haki töitä Suomesta Helsingistä, Tampereelta, Turusta Kuopiosta ja Jyväskylästä.

– Sukulaiseni kävi usein Savelassa Hoxissa ja kysyi kerran Aapolta, olisiko minulle mitään hommia. Pari päivää myöhemmin olin jo töissä, hän kertoo.

Ivan on tuonut keittiöön aitoa espanjalaista otetta ja uusia tuotteita. Espanjalainen keittiö näkyy esimerkiksi siten, että kastikkeiden sijaan käytetään runsaasti öljyä ja mausteita, kuten suolaa, paprikaa ja mustapippuria.

Selväksi on käynyt myös se, että mikä toimii Espanjassa ei välttämättä toimi Suomessa

– Raaka-aineet ovat todella erilaisia. Mikä maistuu suomalaisille Espanjassa, ei maistukaan Suomessa, Ivan kertoo.

Yksi esimerkki on kylmä kasviskeitto eli gazpacho.

– Suomessa se ei toimi. Se ei vaan myy, Pulkkinen vahvistaa.

Lähiaikoina espanjalaisuus sen kuin syvenee Hoxissa, sillä keittiöön on tulossa kokit myös Meksikosta ja Barcelonasta.

– Keittiön työkieli on kohta kokonaan espanja, Pulkkinen iloitsee.

Kommentoi