Ravintola-alan ammattilaiset puhuvat sulun keskellä – "Aika moni luulee, että olemme rikkaita"

Jarkko Pirkkalainen (vasemmalla), Markus Sälevä, Alex Tabell ja Tomi Hiltunen odottavat tietoa, milloin voi tilata tuotteita ja kutsua henkilökuntaa töihin. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

– Tarkoitus ei ole valittaa ja rypeä ongelmissa, vaan katsoa pikemminkin tulevaan, korostaa ravintola Soul Bar & Kitchenin ravintolapäällikkö Markus Sälevä heti haastattelun aluksi.

Sälevä on koonnut joulun alla avattuun ravintolaan kolme kollegaa Jyväskylän keskustasta. Pukeutumistyyli on tumma ja huumori mustaa, eli tyypillinen ravintola-alan ammattilaisten kokoontuminen.

Ravintoloitsijat uskovat, että ravintolat ovat kiinni, koska niiden rajoittaminen on helppoa.

– Alkoholi on Suomessa piru. Meillä on pitkät perinteet ravintoloiden rajoittamisesta. Muualla Euroopassa tämä olisi ollut paljon rankempi toimi, sanoo cocktailbaari Deloreanin toinen yrittäjä Tomi Hiltunen.

Ravintoloitsijoiden mukaan korona on päästänyt keskustelussa ääneen ihmiset, jotka eivät käy baareissa.

– Ihmiset jopa kommentoivat, että ravintolatyöntekijät voisivat mennä oikeisiin töihin, kertoo olutravintola Teerenpelin ravintolapäällikkö Alex Tabell.

Olen etsinyt päivätöitä, koska jollain pitää itsensä elättää. Koitan olla miettimättä, mitä tapahtuu, jos baari ei selviä tästä.

Jarkko Pirkkalainen

Myös alan todellinen arvostus on noussut esiin sekä se, millaisia käsityksiä ravintolayrittäjistä on.

– Aika moni luulee, että olemme rikkaita. On todettu, että kyllähän te pärjäätte ja naureskeltu, että joutuuko viemään huvipurren kaniin. On jopa iloittu, että saatte tekin maistaa köyhyyttä, Hiltunen kertoo.

Urheilubaari Matsi Barin toinen yrittäjä Jarkko Pirkkalainen arvelee, että mielikuva ravintola-alan rikkauksista on syntynyt ihmisille, jotka käyvät ravintoloissa vain sesonkiaikoihin, silloin kun paikat ovat täynnä.

– Arkikäsitys on, että ravintolassa humalassa halaillaan, lauletaan, pidetään hauskaa ja tauti leviää. Tutkimukset eivät tätä tue, Hiltunen toteaa.

– Jos ravintola-ala olisi juurisyy koronan leviämiseen, olisimme kaikki kipeitä, Sälevä lisää.

Ravintola-alalla on jo vuosia ollut vaikeaa saada pankista lainaa. Mitenkähän lienee tulevaisuudessa?

Alex Tabell

– Ja kun ravintolat ovat kiinni, tautimäärienhän pitäisi laskea, Hiltunen jatkaa.

Haastatteluhetkellä ravintolasulkua oli kolme viikkoa takana ja kolme viikkoa edessä.

Soul Bar & Kitchenissä lukittuen ovien takana tehdään noutoruokaa ja cocktailbaari Deloreanissa keskitytään kotiin toimitettujen alkoholittomien drinkkiboksien sekä limonadin tekemiseen. Olutravintola Teerenpeli myy omia panimotuotteita ja urheilubaari Matsi Bar harkitsee uudelleen koronalaattojen myyntiä viime kevään tapaan. Kaikki työntekijät ovat lomautettuina. Viimeksi heille on ollut töitä syksyllä.

Soul Bar & Kitchen, Teerenpeli ja Delorean uskovat selviävänsä kesään asti, jos laitteet pysyvät kunnossa eikä mitään yllättäviä kuluja ilmaannu. Matsi Barin tilanne on vaikeampi.

– Meille sesonkia ovat kevään palloilukauden päätös sekä pikkujoulukausi. Nyt molemmat sesongit on menetetty, Pirkkalainen kertoo.

– Olen etsinyt päivätöitä, koska jollain pitää itsensä elättää. Koitan olla miettimättä, mitä tapahtuu, jos baari ei selviä tästä. Mutta on tässä jotain hyvääkin. Minulla on pienet lapset, ja olen viettänyt enemmän aikaa heidän kanssaan, Pirkkalainen jatkaa.

Myös muut löytävät tilanteesta hyviä asioita. Soul Bar & Kitchenissä sulku nopeutti take away -tuotteiden myynnin aloitusta ja Deloreanin porukassa limonadin valmistusta ja markkinointia.

Kaikesta huolimatta ravintoloitsijat pitävät sulkua parempana kuin aikaista pilkkua. Ravintoloiden pitäminen rajoitetuilla aukioloajoilla ei ole kannattavaa eikä valtio silloin korvaa menetyksiä.

Ravintolat ovat saaneet jonkin verran helpotuksia vuokriin.

– Meidän vuokranantaja on ainakin kultaakin arvokkaampi. Se on antanut vuokrahelpotuksina enemmän tukea kuin valtiolta, Hiltunen kehuu vakuutusyhtiö Ilmarista.

Huoli on myös siitä, kuinka paljon Suomesta häviää ravintoloita ja alalta ammattilaisia.

– Nyt menetetään sellaisia toimijoita, jotka veisivät alaa eteenpäin eivätkä myy vain keskikaljaa, Sälevä toteaa.

– Varmasti on kohta vaikeaa saada uusia yrittäjiä alalle ja osaavaa henkilökuntaa töihin, Tabell lisää.

– Ravintola-alalla on jo vuosia ollut vaikeaa saada pankista lainaa. Mitenkähän lienee tulevaisuudessa? hän jatkaa.

Ravintoloitsijat arvelevat, että ihmisten pelko väistyy vasta rokotusten myötä, vaikka ravintoloissa pystyttäisiin käymään turvallisesti jo ennen sitä.

– Sosiaalinen paine on myös iso tekijä. Pelätään, mitä naapuri ajattelee, jos käyn ravintolassa, Sälevä lisää.

Kun sesonki koittaa, sen uskotaan olevan iso. Ajatus siitä auttaa keksimään keinoja pitää yritys pystyssä.

– Sesonki tulee, kun rajoitukset poistuvat ja ihmiset uskaltavat taas ravintoloihin. Nyt ei voida odottaa muna-asennossa, vaan pitäisi olla valmis, kun sesonki alkaa, Tomi Hiltunen sanoo.

Nelikko kaipaakin selkoa ja ennakointia viestintään.

– Täytyisi tietää, milloin voi tilata tuotteita ja kutsua henkilökuntaa töihin, Hiltunen toteaa.

Kommentoi