Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Svetlana Ruoho inspiroituu keskisuomalaisista järvistä ja metsistä

Jämsäläisen taidemaalari Svetlana Ruohon näyttely Matkan varrella – Päijänteen maisemat on esillä Galleria Beckerissä.

Ruoho kokosi näyttelyyn viimeaikaisia öljyväri-, akryyli- ja akvarellimaalauksiaan, joihin hän on saanut inspiraatiota ja ideoita keskisuomalaisesta luonnosta ja erityisesti järvimaisemista. Monissa hänen teoksissaan esiintyy myös metsäneläimiä, kuten kettuja, oravia ja jäniksiä.

Pietarista kotoisin oleva, vuodesta 2012 Suomessa asunut Ruoho kertoo arvostavansa ja ihailevansa suomalaisten suhtautumista luontoon.

– Suomalaiset osaavat pitää huolta omasta maastaan ja luonnostaan, Ruoho pohtii.

Päijänteen seutu näyttäytyy Ruoholle satumaisena, hiljaisena ja ainutlaatuisena.

– Päijänteessä minua viehättää sen avaruus ja puhtaus. Teoksissani pyrin näyttämään muuttuvat maisemat sellaisina kuin itse näen ne juuri tässä hetkessä, Ruoho luonnehtii.

Hän maalaa mahdollisuuksien mukaan mielellään luonnossa paikan päällä. Maisemassa vallinnut valo ja tunnelma vaikuttavat usein siihen, millaisia värejä kuhunkin maalauk­seen valikoituu. Ruoho poimii teoksiinsa värejä esimerkiksi kesäisestä iltataivaasta, veden sävyistä eri vuorokaudenaikana, rantakallioista ja metsästä, kuten männynrungoista tai mustikanvarvuista. Hän on huomannut viime aikoina mieltyneensä hempeisiin sävyihin, kuten vaaleanpunaiseen, lilaan ja hentoon vaaleansiniseen.

– Olen aina pitänyt lämpimän kullankeltaisesta väristä, jota yhdistelen uusissa maalauksissani vaaleamman paletin sävyihin, Ruoho kuvailee.

Ruoho on innostunut käyttämään osana maalauksiaan luonnonmateriaaleja, kuten heiniä, naavaa, oksia ja lehtiä, yhdessä teoksessa on mukana jopa kalan nahka. Ruoho sulauttaa käyttämänsä materiaalit osaksi maalaustaan, jolloin ne ikään kuin uppoavat kuvaan ja toisaalta tuovat teoksen pintaan kolmiulotteisuutta.

– Pidän öljyväreillä maalaamisesta siksi, että maalaukseen saa syvyyttä ja kerroksellisuutta.

Svetlana Ruoho: Matkan varrella – Päijänteen maisemat, Galleria Becker 27.3.–14.4.2021