Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä ei ole aprillia – Säynätsaloon tulossa panimo ja uusi ravintola

Säynätsalossa aloittaa toimintansa Aalto Panimo. Tai jos tarkkoja ollaan, panimo on perustettu jo vuonna 2017, mutta tähän saakka se on valmistanut oluita kiertolaispanimona, eli luonut itse reseptit ja pyörittänyt koekeittiötä, mutta oluet on pantu muissa panimoissa.

– Kevään aikana alkaa oma oluttuotanto Säynätsalossa, kertoo Mikko Toikkanen, yksi Aalto Panimon perustajista ja pääomistajista.

Toiminta alkaa väliaikaisissa tiloissa teollisuuskiinteistössä. Paikasta ei haluta turistikohdetta, joten tarkempi sijainti jääköön kertomatta.

Sen sijaan Säynätsalon satamaan paloasemaa vastapäätä kaavailtuun uuteen tilaan asiakkaat ovat tervetulleita, sillä panimon yhtey­teen avataan myös ravintola sekä panimotuotteiden kauppa.

– Asiakaspaikkoja tulee alle 50 ja valikoimassa on pääosin oluita. Alkuun ravintola on auki ainakin kesäkuukausina ja ehkä viikonloppuisin, mutta jos kysyntää riittää, voidaan olla auki myös viikon ympäri, Toikkanen toteaa.

Ajatus omasta panimosta lähti kaverin huolimattomasta huulenheitosta. Porukasta löytyi ravintola-alan kokemusta jo ennestään ja panimokärpänen puraisi.

Tavoite on, että kevätauringoin loimottaessa olisi maatyöt käynnissä ja vuodenvaihteessa kiinteistö kuosissaan.

Jari Kulmala

Toikkasen mukaan panimon perustaminen ei ollut yksinkertaista. Intoa kuitenkin riitti, ja Toikkanen oli niin tosissaan, että hankki alkoholivalmistajan tutkinnon.

Panimon kolme pääomistajaa ovat pyörittäneet toimintaa omien töiden eli rakennusalan, tuulivoima­teollisuuden ja markkinoinnin ohessa, mutta nyt Toikkanen ryhtyy täysipäiväiseksi alkoholin valmistajaksi. Sittemmin kokemusta ja näkemystä on kertynyt kiertolaispanimotoiminnan ansiosta useammilta eri toimijoilta.

Panimon ensimmäisenä vajaana vuonna ja toiminnan ollessa osin väliaikaisissa tiloissa tuotantomäärä on arviolta 20 000–30 000 litraa.

– Uusissa tiloissa olutta tehdään yli 30 000 litraa, mutta kuitenkin alle 100 000 litraa vuodessa, Toikkanen arvelee.

Aalto Panimon oluita on jo nyt myynnissä S- ja K-ryhmän kaupoissa sekä Jyväskylän seudun ravintoloissa.

Aalto Panimon tilat tulevat Säynätsalon satamaan rakennettavaan kiinteistöön. Panimolle varataan Toikkasen mukaan rakennuksesta noin 100 neliömetriä.

Kiinteistöosakeyhtiö Paloasemanrannan toimijat Jari Kulmala, Ari Sihvonen ja Jari Repo eivät vielä halua kertoa kiinteistön muita vuokralaisia.

– Kiinteistö odottaa vielä rakennuslupaa. Tavoite on, että kevätauringoin loimottaessa olisi maatyöt käynnissä ja vuodenvaihteessa kiinteistö kuosissaan, Kulmala toteaa.