Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muutkin kuin Juha Mieto syövät mämmiä; terveellistä perinneruokaa syödään vuodessa kaksi miljoonaa kiloa

Suomalaiset syövät vuosittain kaksi miljoonaa kiloa mämmiä. Pääsiäisen perinneruuan historia ulottuu 1800-luvun alkuun saakka. Keski-Suomeen maa- ja kotitalousnaisten elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila kertoo, että mämmin historiaan liittyy tarina pakolaisuudessa eläneisiin israelilaisiin. He tekivät hapattamalla leipää, ja ne jäivät pois kyydistä, kun he lähtivät Egyptistä.

– Juutalaiset viettivät hapattoman leivän juhlaa Egyptistä lähdön muistona. Kristityt liittivät mämmin pääsiäisen ylösnousemuksen sanomaan. Suomessa mämmi liitetään paaston aikaan. Pitkäperjantaina ei sopinut vuosikymmeniä sitten lämmittää uunia. Silloin syötiin kylmää ruokaa ja se oli usein mämmiä. Se pitää hyvin nälän loitolla, koska siinä on paljon kuitua.

Mämmiperinne on kotoisin Lounais-Suomesta. Sieltä se levisi kotitalousopetuksen ja teollisen valmistuksen myötä muualle Suomeen.

Mämmiä tehtiin ennen kotona, mutta nykyään ihmiset ostavat mämmiroveet pääasiassa kaupasta.

–  Kotimämmissä ei ole ollenkaan sokeria. Viimeaikaisen sokerikeskustelun ansiosta markkinoille on tullut myös vähempisokerisia mämmejä. Vaikka mämmissä on sokeria, on se silti terveellistä. Rukiin kuitu on ravintorikasta ja se on hyväksi vatsalle, Pummila kertoo.

Hän jatkaa, että mämmin ulkoasu saattaa olla hieman haastava ja herättää ennakkoluuloja, kun sen näkee ensimmäisen kerran.

– Toiset lapset tykkäävät siitä jo pienenä ja toiset myöhemmällä iällä. Lasten tulisi saada maistella mämmiä, sillä on tärkeää, että saadaan mämmille uusia ystäviä.

Mämmi tehdään imellyttämällä ja se paistetaan pitkään matalalla lämmöllä. Valmistukseen menee viitisen tuntia.

– Mämmiä voi tehdä edelleen itsekin. Mämmimaltaita on kaupassa. Keski-Suomessa on ollut mämmin valmistajia, mutta ei oikein enää, koska valmistusprosessi on pitkä. Myynnissä on vaikea kilpailla teollisten valmistajien kanssa. Mämmin menekki on niin suurta pääsiäisen aikaan, että sitä on pakko pakastaa. Pakastaminen vaikuttaa vähän makuun, Mirja Pummila kertoo.

Vaikka mämmi on perinneherkku, joka pääsiäiseksi tulee eri reseptejä, joissa käytetään mämmiä yhtenä raaka-aineena. Pakkaus on pysynyt kuitenkin vuosikymmeniä lähes samanlaisena.

– Pakkauksen tuohikuvio on säilynyt aika monella valmistajalla. Ennen mämmi tehtiin tuohisiin tuokkosiin ja mämmin valmistus aloitettiin tuokkosien osalta jo edellisenä kesänä. Koivuista otettiin leveitä tuohia, joista tehtiin valmiiksi tuokkoset. Mämmilaatikoissa on usein läpinäkyvä kansi. Kannen läpi näkee millaista se on, mutta ei sillä varmaankaan ole muuta merkitystä.

Mirja Pummila vinkkaa osoitteessa www.sjl.fi mämmiä hyödyntäviä reseptejä.