Värienergiaa koronakevääseen – Ilona Kukkohovin maalaamista ohjaa intuitio, ja sattumallakin on roolinsa

Jyväskyläläinen Ilona Kukkohovi kokosi Lääkärikeskus Pihlajalinna Jyväskylän seinille taidenäyttelyn Kauneutta koronan keskellä.

Kukkohovi on maalannut 2000-luvun alusta lähtien akryyliväreillä, ja toi näyttelyyn esille muutaman akryylimaalauksensa. Valtaosa näyttelyn teoksista on alkoholimustemaalauksia, joita Kukkohovi innostui tekemään viime syksynä. Tekniikka imaisi Kukkohovin mukanaan.

– Välillä huomaan, että useampi tunti on mennyt maalatessa, Kukkohovi hymyilee.

Alkoholimustemaalauksissa pohjana käytetään muovitettua paperia, ja mustetta ohjaillaan ja liikutellaan alustalla pääasiassa ilman avulla.

– Akryyleillä maalatessa lopputulos on värien osalta voimakas. Alkoholimustemaalauksissa syntyvä jälki on kevyttä ja läpikuultavaa. Alkoholimustetekniikassa lopputulosta ei voi suunnitella tarkkaan, koska mukana on aina myös yllätystä, mikä on toisaalta myös yksi tekniikan rikkaus. Kerran maalaukseeni muodostui esimerkiksi aivan sattumalta linnun nokka ja silmä, Kukkohovi kuvailee.

Kukkohovi on mieltynyt abstraktiin ilmaisuun, mutta käyttää maalauksissaan myös esittäviä elementtejä. Hän kertoo intuitiolla olevan suuri rooli maalaamisessa. Usein Kukkohovin inspiraationa toimii luonto, mikä näkyy teosten värimaailmassa ja aiheissa. Etenkin kukka-aiheet ovat hänelle läheisiä.

Väreillä on Kukkohoville tärkeä merkitys sekä maalatessa että ylipäätään elämässä. Hän pitää kirkkaista ja puhtaista väreistä, eikä käytä maalauksissaan mustaa tai harmaata.

Usein Kukkohovi valitsee maalaukseensa harmonisesti toisiinsa sointuvia värejä, tai leikittelee saman värin eri sävyillä. Mielentilat vaikuttavat voimakkaasti siihen, mitä värejä maalauksiin valikoituu. Jos Kukkohovilla on esimerkiksi fiilikseltään punainen päivä, ei hän valitse teoksiinsa vihreää.

– Jos yritän väkisin maalata ikään kuin väärällä värillä, ei siitä tule mitään, Kukkohovi pohtii.

Ilona Kukkohovi: Kauneutta koronan keskellä, Lääkärikeskus Pihlajalinna Jyväskylä, 18.2.–31.5.2021