Ruokavinkki pitää pikakahvit tiskin takana ja Kuokkalan S-market on piilottanut partaterät – myymälävarkaille kelpaa miltei kaikki vesiväreistä leikkeleisiin

Ruokavinkin kauppias Juha Alkila pitää murukahvit tiskin takana. Käytäntö alkoi jo edellisen kauppiaan aikana. Riina Sydänmaanlakka

Riina Sydänmaanlakka

Jos Jyväskylän K-Market Ruokavinkistä haluaa ostaa pikakahvia, ja vieläpä jotain muuta kuin Pirkkaa, sitä pitää pyytää myyjältä. Kalliimmat pikakahvit on nostettu tiskin taakse, ja syynä tähän on kilohinnaltaan arvokkaan tavaran suosio myymälävarkaiden keskuudessa.

– Sanotaanko näin, että osa turisteista tykkäsi niitä jossakin vaiheessa viedä. Ne olivat tiskin takana jo ennen kuin aloitin kauppiaana vuonna 2016. Asiakkaat kyllä yleensä löytävät ne hyvin, ja muut, edullisemmat pikakahvit ovat saaneet olla hyllyssä. En tiedä, varastettaisiinko niitä enää niin paljoa, jos siirtäisimme ne takaisin hyllyyn, Vinkin kauppias Juha Alkila sanoo.

Tiskin taakse ovat Vinkissä päätyneet myös nikotiinikorvaustuotteet.

– Edelleen eniten varastetaan alkoholijuomia, mutta muutkin arvokkaammat tuotteet ovat niin sanotusti herkkiä.

Alkila toteaa, että myymälävarkaudet ovat kaupoissa ainainen riesa. Vinkistä varastetaan – tai ainakin yritetään varastaa – esimerkiksi lihaa, leikkeleitä ja makeisia. Joku on joskus keräillyt kokonaisen ostoskorillisenkin tavaraa.

Isoin rahallinen haitta koituu alkoholin varastamisesta.

Tuskinpa pikakahvi on mikään ykkösjuttu diilaamisessa .

Kauppias Antti Juntunen

– Kaikista tapauksista tehdään rikosilmoitus, pienistäkin. Onhan tietysti ihmisiä, jotka eivät välitä seurauksista ollenkaan ja varastavat kerta toisensa jälkeen. Mutta kaikenlaiset ja kaiken ikäiset henkilöt näpistelevät, ei se ole ainoastaan mikään tietty ihmisryhmä, Alkila sanoo.

S-market Kuokkalassa tiskin taakse on siirretty muun muassa partaterät ja sähköhammasharjan päät.

– Ovathan ne arvokasta tavaraa ja siksi vaarassa joutua varkaiden matkaan. Vahva tuntuma on, että niitä kaupataan eteenpäin, marketpäällikkö Mira Kinnunen sanoo.

K-Market Kympin kauppias Antti Juntunen puolestaan toteaa, että pikakahvit ja partaterät saavat olla hyllyssä, mutta varkaiden eniten himoitsemat tuotteet on sijoiteltu lähelle kassoja tai muuten näkyville paikoille.

– Emme ole alkaneet pikakahveja piilottamaan, mutta onhan se tietysti herkkä tuoteryhmä, Juntunen sanoo.

– Ymmärtääkseni kalliimmilla tuotteilla saattaa olla jälleenmyyntiarvoa, mutta tuskinpa pikakahvi on mikään ykkösjuttu diilaamisessa, Juntunen hymähtää.

Juntusen mukaan kaikki huomatut myymälävarkaudet ja niiden yritykset ilmoitetaan poliisille. Alkoholijuomat ovat varkaiden suosikkeja myös Kympissä, mutta toisaalta voron mukaan voi lähteä miltei mitä tahansa.

– Viime viikonloppuna joku varasti vesivärejä, kauppias mainitsee.

Juntunen toivoo, että näpistysten rangaistavuus muuttuisi kovemmaksi.

– Jos myymälävarkaalla ei ole varallisuutta, sakkoja ei käytännössä joudu maksamaan. Tähän tarvitsisi laajemman, kokonaan uuden ratkaisun. Henkilökunnalle varastelusta on kuitenkin vaivaa ja jopa vaaraa, ja nykyinen systeemi koetaan kauppamaailmassa hyvin epäoikeudenmukaiseksi.

Kommentoi