Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urakoitsija Mustankorkean lumipaljoudesta: "Eiköhän se syksyyn mennessä sula"

Kevääksi kääntyvä talvi on ollut poikkeuksellisen runsasluminen, ja Jyväskylän lumenkaatopaikoille on kaupungin kunnossapitopäällikkö Timo Tillgrenin mukaan viety satoja tuhansia kuutiota lunta.

Tillgren arvioi, että lumien kuljetuksesta ja lumenvastaanottopaikkojen hoidosta tulee tältä talvelta kustannuksia noin 400 000 euroa.

– Se on moninkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Lunta on kuskattu jo arviolta 10 000 kuormaa. Tarkkaa kokonaismäärää on vaikea tässä vaiheessa tietää, kun vielä ei ole laskettu kaupungin lumimääriä yhteen. Vilkkaimpina vuorokausina lumenajossa oli parisenkymmentä yksikköä, Tillgren sanoo.

Halssilan lumenkaatopaikka alkaa Tillgrenin mukaan olla täynnä.

– Joudumme todennäköisesti laittamaan sen kiinni ja ohjaamaan lopputalven lumenkaadot Mustankorkealle.

Tillgren kertoo, että esimerkiksi Jyväskylän keskusta-alueelta ajetaan edelleen lumia pois.

– Keväällä on paljon irtohiekkaa ja sepeliä, jotka aiheuttavat pölyämistä. Viimeisillä lumenajoilla on tarkoitus saada tätä vähennettyä.

Kaupungin urakoitsijana toimivan Koneurakointi J-M Kinnunen Oy:n työnjohtaja Juuso Kuitunen toteaa, että Mustankorkealle mahtuu kyllä loputkin kaupungin lumet ja kevätkin on jo käsillä, joten ongelmaa lumipaljoudesta ei ole tullut.

– Kasaahan voi nostaa ylöspäin, vain taivas on rajana, Kuitunen sanoo.

Mustankorkean lumikasaa on tampattu pyöräkuormaajalla, jotta se kestää kuorma-autojen painoa. Samasta syystä kasaa on myös jäädytetty ja sekaan on ajettu maa-ainesta.

– En ole vielä 15 vuoden aikana tässä näin isoa kasaa nähnyt. Eiköhän se syksyyn mennessä sula, Kuitunen arvioi.

Lumen mukana valtaviin kasoihin päätyy myös hiekkaa, roskaa ja muun muassa polkupyöriä ja puhelimia. Näitä siivotaan kevään ja kesän mittaan, kun lumimassa vähitellen sulaa.

Jyväskylän kaupungin ympäristötarkastaja Pekka Kuparin mukaan lumenkaatopaikoilta sulava vesi ei ole merkittävä kuormitus ympäristölle.

– Ei lumi sisällä niin paljoa myrkyllisiä aineita, että siitä isoa kuormitusta tulisi. Enemmän ongelma on se roskaaminen. Kaupungin lumenkaatopaikoilta poistetaan roskat, ja niin tulisi tehdä myös yksityisillä lumenkaatopaikoilla. Sinänsähän omalle maalle saa kasata lunta niin paljon kuin haluaa, joten erillistä lupaa se ei vaadi.

Timo Tillgren arvioi, että tänä vuonna sulaminen menee ainakin elokuulle saakka.

– Kasojen päälle tuppaa kertymään hiekkaa, joten aurinko ei pääse niitä oikein sulattamaan. Levittelemme lunta kaivurilla, jotta se sulaa paremmin.