Koronarokotukset herättävät hämmennystä iäkkäiden ihmisten keskuudessa. Kaupunkilaisia askarruttaa, kuuluuko itse riskiryhmään ja pitäisikö rokotusaika kysyä itse, vai tuleeko kaupungilta yhteydenotto asiasta.
Kaupunki on pyrkinyt helpottamaan rokoteaikojen varausta muun muassa olemalla suoraan yhteydessä iäkkäisiin asukkaisiin. Sekaannusta on herättänyt myös se, että osa saa soiton, osa tekstiviestin ja jollekin tuli postikortti. Siispä:
1 Kenelle kaupunki soittaa?
Jyväskylän kaupungilta soitetaan ja annetaan rokotusaika yli 70-vuotiaille. Tähän mennessä on ehditty soittaa yli 80-vuotiaille ja soitot 75–79-vuotiaille on aloitettu tällä viikolla.
Jos soittoa ei ole tullut yli 80-vuotiaalle, hän voi soittaa itse numeroon 014 266 1472.
2 Kuka saa tekstiviestin?
Noin 40 tartuntaa viikossa on hyvä tilanne.
Ilkka Käsmä
Kaikki tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat saavat tekstiviestin, jossa kerrotaan, että heille tarjotaan rokotusaika puhelimitse.
Kun kaikki yli 70-vuotiaat on rokotettu, tekstiviestin saavat alle 70-vuotiaat, jotka kuuluvat sairautensa vuoksi riskiryhmään. Riskiryhmiä on kaksi, ja niihin kuuluvien rokottamisen jälkeen on muiden kansalaisten vuoro.
3 Kenelle tulee postikortti?
Vuonna 1941 syntyneille ja sitä vanhemmille ilmoitettiin tekstiviestillä ja postikortilla, että heihin otetaan kaupungilta yhteyttä rokotuksista. Kortissa oli myös päivämäärä 24.2., jolloin voi itse soittaa, ellei ole siihen mennessä saanut kaupungilta yhteydenottoa.
– Arvioimme ennakkoon, että ehdimme kortissa kerrottuun päivämäärään mennessä ottaa yhteyttä kaikkiin, mutta rokotteita tulikin paljon vähemmän. Emme ehtineet antaa aikoja suunniteltuun tahtiin, joten 24.2. ihmiset alkoivat soitella, kuten oli alun perin ohjeistettu. Saimme suman purettua muutamassa päivässä, kertoo ylilääkäri Johanna Tuukkanen.
Viimeksi kortin ovat saaneet vuosina 1942–1946 syntyneet. He varaavat ajan itse 31.3. jälkeen, ellei ajanvaraaja ole tavoittanut heitä sitä ennen.
Sekaannusta rokotusajoissa erityisesti 70–74-vuotiaissa on herättänyt se, että nuoremmat ovat saattaneet saada jo rokotusajan, mutta heihin ei olla oltu yhteydessä.
Tämä johtuu siitä, että AstraZenecan rokotetta ei aiemmin annettu yli 70-vuotiaille, joten sitä annettiin nuoremmille, sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville.
Ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvia yli 70-vuotiaita on rokotettu Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteilla, alle 70-vuotiaille sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluville on annettu AstraZenecan rokote.
Viikolla 10 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä muutti suositusta, ja jatkossa myös AstraZenecan rokotetta voidaan antaa yli 70-vuotiaille.
– Uusien aikojen antaminen alle 70-vuotiaille keskeytetään toistaiseksi, kunnes kaikki 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat on rokotettu. Mikäli alle 70-vuotias kuitenkin on jo saanut tekstiviesti-ilmoituksen ajanvarausoikeudestaan ja ehtinyt varata ajan 21.3. mennessä, ei sitä peruta, Tuukkanen sanoo.
Viime viikolla Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronavirusrokotuksissa ylittyi 13 000 ensiannoksen raja, mikä tarkoittaa, että neljä viidestä yli 80-vuotiaasta on rokotettu.
Tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo, että Jyväskylän seudulla korona tarttuu edelleen pääosin joko perhepiirissä tai työtehtävissä.
– Noin 40 tartuntaa viikossa on hyvä tilanne. En tiedä, voidaanko hybridistrategialla sen alemmas edes päästä, hän toteaa.