Kasvotusten tapahtuvat opiskelijatapahtumat ovat tänäkin keväänä jäissä koronapandemian vuoksi. Järjestöt ovat kuumeisesti kehitelleet uusia tapoja järjestää opiskelijoille yhteistä tekemistä etäyhteyden välityksellä.
Jyväskylän ylioppilaskunta JYY aloitti helmikuussa lockdown-illat. Kahdesti viikossa Zoomin välityksellä järjestettävissä illoissa on vaihtelevaa ohjelmaa, ja ne ovat avoinna kaikille opiskelijoille.
JYY:n tapahtumatuottaja Laura Partamies kertoo, että lockdown-iltojen suunnittelu alkoi tammikuun lopussa. Tuolloin iso joukko opiskelijoita sai koronatartunnan yökerhossa vietetyn illan jälkeen.
– Aloimme miettiä, miten kotona olemista saataisiin tehtyä edes vähän mielekkäämmäksi. Esimerkiksi uusille vaihtareille tai fukseille on hyvä olla edes joku foorumi, jossa pääsee juttelemaan vapaasti.
Iltoja varten otettiin yhteyttä aine- ja harrastejärjestöihin, joilta pyydettiin jään murtamiseen sopivaa ohjelmaa.
Tähän mennessä illoissa on muun muassa pelattu Trivial Pursuitia ja maisteltu oluita olutseura DOS:n johdolla.
Uusille vaihtareille tai fukseille on hyvä olla edes joku foorumi, jossa pääsee juttelemaan vapaasti.
Tapahtumatuottaja Laura Partamies, JYY
Partamiehen mukaan erityisen suosittu oli ”speed friending” -ilta, johon osallistui noin 60 ihmistä.
Myös valtakunnallinen, opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä järjestö Nyyti ry on järjestänyt kaksi lockdown-iltaa JYY:n kanssa.
Järjestö aloitti vertaistukeen keskittyneet chat-keskustelut syksyllä Vaasassa, jossa opiskelijat joutuivat tartuntapiikin myötä pahaan ristituleen.
Verkkotoiminnan koordinaattori Linda Lindström Nyyti ry:stä kertoo seuranneensa jokin aika sitten mediauutisointia Jyväskylän koronatilanteesta.
– Opiskelijoiden ympärille keskittynyt keskustelu muistutti minua Vaasan syksyisestä tilanteesta. Ehdotin JYY:lle yhteistyön tekemistä, ja päädyimme järjestämään kaksi tuki-chattia, toisen englanniksi ja toisen suomeksi.
Kaikille Jyväskylän korkeakouluopiskelijoille avoimissa chateissa käytiin keskustelua paitsi koronan aiheuttamasta etäarjesta, myös esimerkiksi opinnoissa jaksamisesta ja motivaatiosta. Opiskelijat saivat nostaa vapaasti esiin mieltä painavia asioita.
Lindströmin mukaan opiskelijat kertoivat chatissa arvostavansa mahdollisuutta keskustella asioista.
– Meille chattien päätarkoitus on osallistujien kokemus. Se, että joku sanoo voivansa paremmin chatin jälkeen, on meille merkki onnistumisesta.
Myös Laura Partamies kertoo saaneensa opiskelijoilta positiivista palautetta.
– Paikalla olleilta on tullut viestiä, että kiva kun pääsee näkemään ihmisiä, edes ruudun välityksellä. On tärkeää, että opiskelijoille on paikka, jossa pääsee vapaasti juttelemaan ja kyselemään.
Lockdown-iltoja on tällä hetkellä suunniteltuna vappuun asti. Toukokuussa toimintaa aletaan rauhoittelemaan, kun opiskelijat siirtyvät kesätöihin.
– Melkein kaikkiin iltoihin on jo ohjelma buukattu. On ihanaa, miten ainejärjestöt ovat heittäytyneet toimintaan. Ihan sydän läpättää onnesta, Partamies hehkuttaa.