Liikunnan Riemu täyttää tänään 10 vuotta ja liikkuu edelleenkin nimensä mukaisesti

Jyväskyläläinen urheiluseura Liikunnan Riemu sai nimensä pienen pohdinnan jälkeen siitä, että seura haluaa edustaa nimenomaan liikunnan ja urheilun riemua. Seura perustettiin kymmenen vuotta sitten 15.3., kun ensimmäisenä yhdistyivät Cako-tanssi-seura, miesten futsal-joukkue sekä miesten FC Liikunta -jalkapallojoukkue.

– Idean isänä toimi FC Liikunta. Seurassa heräsi ajatus, että kaikki lajit voisivat edustaa samaa seuraa, jos tulee lisää joukkueita. Kaiken taustalla ovat Liikuntatieteellisen opiskelijat. Riemussa onkin paljon eri lajeja, ja osa on jäänyt poiskin vuosien aikana, kertoo Liikunnan Riemun nykyinen puheenjohtaja Heli Perkiö.

Liikunnan Riemun nykyinen lajivalikoima on hyvin laaja. Aktiivisinta on harrastaminen esimerkiksi futsalissa, jääkiekossa, salibandyssä, koripallossa, tanssissa ja joukkuevoimistelussa. Eri joukkueilla on myös riemukkaita nimiä; esimerkiksi miesjääkiekkoilijat ovat koiria, alamäkiluistelijat pingviinejä, salibandynaiset muikkuja ja salibandymiehet ovat sählypoikia.

Futsalia pelaava Arttu Seikkula sanoo, että miltei kaikissa seuran lajeissa voi valita tekeekö sitä tosissaan vai vähemmän tosissaan.

– Viime vuosina on lisääntynyt, että on kaksi vaihtoehtoa. Osa vaikkapa pelailee ja ajattelee harrastusta liikuntana, kun sama laji on toisilla urheilua. Olen huomannut, että silloin minulla on hauskaa, kun saa tehdä tosissaan. Itse en välttämättä vielä syty höntsäilystä, kun voi olla urheilijana hyvällä tasolla, Seikkula sanoo.

Hän liittyi Riemuun vuonna 2013. Hänellä on menossa kahdeksas vuosi valmennuksen ja liikuntapedagogiikan opintoja. Näillä näkymin opinnot päättyvät tänä vuonna, ja jos työpaikka löytyy muualta, aika Riemussa loppuu.

– Olen pelannut Futsal-liigaa vuodesta 2013 lähtien, ja edustanut Riemua kesäisin jalkapallossa opiskelijoiden EM-kisoissa. Yhden kauden kävin pelaamassa jääkiekkoa Riemussa 2. divisioonassa. Riemu on ollut itselle jo pitkään rakas seura, jossa on saanut pelata ja puuhastella taustoissa parhaiden kavereiden kanssa. Ikävä tulee tätä seuraa, jos tämä on nyt viimeinen kausi Riemussa, Arttu Seikkula kertoo.

Liikunnan Riemun tarkoitus on edistää Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden urheilu- ja liikuntaharrastusmahdollisuuksia. Lisäksi seura luo yhteishenkeä opiskelijoiden keskuudessa.

Pauliina Melentjeff tuli vuonna 2016 opiskelemaan ja liittyi samalla Riemun taitoluistelujaostoon, ja vuotta myöhemmin tanssijaostoon. Hän kertoo, että riemulaiset käyvät paljon katsomassa esimerkiksi toistensa pelejä ja kilpailuja, ja siitä syntyy seuran harvinaisen hyvä yhteishenki.

Seuran hallituksessa saa Heli Perkiön mukaan hyvää oppia tulevia töitäkin varten.

– Joku on sanonut, että Riemu on sellaista koulutusta, josta moni maksaisi. Seurassa pääsee harjoittelemaan ilman sen suurempaa riskiä, Perkiö sanoo.

Jääkiekkoa pelaava Aleksi Lampi on mukana myös seuran hallituksessa. Hän kertoo oppineensa hallituksessa seuratoimijuutta ja opit toimivat muussakin seuraympäristössä.

– Riemussa saa kokeilla, yrittää ja erehtyäkin. Osa entisistä riemulaisista on edennyt Palloliitossa ja tekee siellä samoja asioita mitä on tehnyt Riemussakin, Arttu Seikkula kertoo.

Heli Perkiö kertoo, että seurassa urheillaan tosissaan, mutta ei liian vakavasti. Liikkumisen ilo halutaan pitää mukana kaikessa toiminnassa.

– Monella seuran jäsenellä on urheilullista taustaa. He nauttivat siitä, että pääsevät edelleen antamaan kaikkensa poikkeuksellisen rennossa ilmapiirissä. Moni sanoo saavansa jopa enemmän irti itsestään, kun pipo ei ole niin kireällä, Aleksi Lampi sanoo.

Pauliina Melentjeff jatkaa, että kehittyminen on joukkueissa selkeätä ja mahdollista.

– Ilon kautta kun mennään, taidotkin kehittyvät paremmin.

Nykyinen urheilutoimittaja koki Riemussa vahvaa yhteishenkeä

Ylen urheilutoimittaja Manu Myllyaho oli mukana Liikunnan Riemun perustamiskokouksessa, ja istui hallituksessa noin vuoden verran.

– Olin mukana lentopallotouhuissa. Työelämä ja Helsinki veivät kuitenkin nopeasti mennessään, joten aktiivinen toiminta Riemussa jäi lyhyeen.

Myllyaho opiskeli liikunnan yhteiskuntatieteitä. Sivuaineena oli muun muassa journalistiikka.

– Riemusta opin, mikä on yhteisöllisyyden voima. Liikunnalla oli mahtava yhteishenki, joka Riemun perustamisen jälkeen alkoi näkyä myös yliopiston ulkopuolella. Riemua lähdettiin rakentamaan yli lajirajojen yhdessä, ja parhaimmillaan se näkyi noin tuhannen katsojan muodossa Riemun ja KaDyn välisissä futsalpeleissä. Paljon erilaista yhteisöllisyyttä ja toimintaa on kymmenessä vuodessa saatu aikaan. Nostan hattua kaikille innokkaille vapaaehtoisille, jotka ovat Riemua vuosien saatossa yhdessä kehittäneet.

Myllyaho ehti olla Riemun syntymisen jälkeen Jyväskylässä vain pari vuotta.

– Hauskin muisto liittyy futsalderbyihin KaDya vastaan. Se meteli, tunnelma ja ilmassa heiluvien Riemu-huivien meri oli kokemus, jota en olisi suomalaisessa opiskelijaurheilussa uskonut kokevani.

Outi Elomaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut