Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolat hiljenivät taas – yrittäjä kritisoi päätöksentekoa ihmeelliseksi sekoiluksi

Myös Jyväskylän ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa. Väliaikainen sulku koskee kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia maakuntia sekä Keski-Suomea, koska valtioneuvoston mukaan maakunnan epidemiologiset tunnusluvut vastaavat kiihtymisvaiheen aluetta.

Ravintola Pöllöwaarin ja Verso Bar & Kitchenin sekä kaksi hotellia omistavalle Yöpuu Yhtiölle sulkupäätös oli kova pettymys. Yhtiö joutuu lomauttamaan lähes kaikki ravintolatyöntekijät.

Yrittäjä Ari Pärnänen antaa sulkupäätöksestä kritiikkiä päättäjille.

– Terveydelliset seikat on selvä juttu, niiden mukaan on mentävä. Mutta tämä lopullinen sulkupäätöksen tekeminen on ollut ihmeellistä sekoilua. Viime viikolla ilmoitettiin sulusta, mutta viikonloppuna olikin tieto, ettei Keski-Suomessa suljetakaan. Lopullinen sulkupäätös tuli noin kuusi tuntia ennen sen alkamista. Ei tällaista toimintaa voi sytyttää ja sammuttaa kuin katkaisijasta.

– Viimeisiä käänteitä ei voi mitenkään hyväksyä sen paremmin omasta kuin työntekijöidenkään puolesta, onhan tässä sentään jo vuosi koronaa harjoiteltu.

Ravintola Pöllöwaarin lisäksi yritys sulkee Hotelli Yöpuun. Hotelli Verso pysyy auki, ja hotellin ravintolasta voi ostaa lounaan mukaan. Hotellin asiakkaille tarjolla on myös aamiaista ja iltapalaa, jotka nautitaan hotellihuoneessa.

Ei tällaista toimintaa voi sytyttää ja sammuttaa kuin katkaisijasta.

Ari Pärnänen

Päätös sulkea vain toinen yhtiön hotelleista liittyy Pärnäsen mukaan Pöllöwaarin sulkemiseen.

– Varsinkin viikonloppuisin Yöpuun asiakkaat haluavat nauttia kokonaisuudesta. Pöllöwaarin ollessa suljettuna tämä ei ole mahdollista. Lisäksi asiakkaiden vähentyessä ei ole kannattavaa pitää molempia hotelleita auki.

Mustan Kynnyksen toimitusjohtaja Tero Pekkarinen toteaa tilanteen olevan hyvin ankea. Suurin osa ravintolan työntekijöistä on ollut pitkiä aikoja lomautettuna.

– Tilanteen mukaan on keväästä asti menty. Välillä porukkaa on ollut töissä, välillä ei. Pitkiä pätkiä ollaan jouduttu tekemään ihan omistajaporukalla.

Pekkarisen mukaan toimintaan palataan heti kun se on mahdollista.

Toivotaan, että sulkutoimilla on vaikutusta.

Tero Pekkarinen

– Toimimme sitten sen mukaan, mitä mahdollisuuksia annetaan, kuten tähänkin asti. Toivotaan, että sulkutoimilla on vaikutusta koronaan, että siitä päästään joskus ohi.

Osuuskauppa Keskimaalla sulkutoimia osattiin odottaa.

– Silmät ja korvat auki on oltu koko ajan. Kyllähän tilanne alkoi näyttää siltä, että tähän joudutaan, kertoo Keskimaan matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Kuneliuksen mukaan Keskimaalla tartuttiin vanhoihin suunnitelmiin.

– Aukioloaikoja alettiin rakentaa niille ravintoloille, joissa take away -myynti toimi keväällä. Myös kummatkin hotellit pysyvät auki Jyväskylässä.

Muutoksia jouduttiin miettimään myös työntekijöiden näkökulmasta. Jyväskylässä noin 130 työntekijää oli muutosten myötä jäämässä sulkuaikana ilman töitä.

– Kaikki mahdollisuudet käytetään. Osa työntekijöistä käyttää lomia, ja noin satakunta siirtyy näillä näkymin kolmeksi viikoksi vähittäiskaupan tehtäviin. Näin vältämme kokonaan lomautukset, Kunelius kertoo.

Take away -ravintoloiden toiminta hoidetaan koronaturvallisesti.

– Auki olevat ravintolat ovat lähes kaikki isoimpia yksiköitämme. Tällä taataan, että turvavälit on helppo pitää annosta haettaessa. Lähes kaikista ravintoloista saa myös kotiinkuljetuksen Woltin tai Foodoran kautta.