Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taidemuseon tapahtumat siirtyvät verkkoon; yleisö on kokenut ne hyvänä korvikkeena

Jyväskylän taidemuseolla on runsaasti verkkotarjontaa, kuten näyttelyitä. Museon kevätkaudella myös valtaosa tapahtumista järjestetään verkossa.

Tiedossa on esimerkiksi näyttelyopastuksia ja taiteilijatapaamisia Teamsissa. Myös taidemuseon avoimet pajat jatkuvat striimattuina Facebook-liven kautta.

Tähän mennessä verkkotapahtumien vastaanotto on ollut erinomainen. Taidemuseon amanuenssi Laura Korhonen sanoo yleisön antaman palautteen kertovan, että asiakkaat kaipaavat live-tapahtumia museossa, mutta verkossa järjestetyt tapahtumat on koettu hyvänä korvikkeena.

– Kaikki palautelomakkeen täyttäneet antoivat verkkotapahtumista yksinomaan myönteistä palautetta, Korhonen iloitsee.

Verkkotapahtumassa yleisön edustaja on yksin kotona oman laitteensa ääressä.

– Se sama intiimi ja intensiivinen tunnelma, joka on live-taiteilijatapaamisissa, työpajoissa tai näyttelykierroksella, olisi hyvä saada tuntumaan myös verkkotapahtumassa, Korhonen pohtii.

Taidemuseon verkkotapahtumiin osallistuu Korhosen mukaan jatkuvasti enemmän yleisöä.

– Live-tapahtumissa taidemuseolla ennen koronaa on ollut noin 30 henkeä, parhaimmillaan 50 henkeä. Nyt taiteilijatapaamisiin verkossa on ilmoittautunut kuhunkin 15–20 henkilöä, joten tapahtumiin tulee lähes samaan tapaan yleisöä kuin live-tapahtumiinkin, Korhonen sanoo.

Suunnittelija Seija Heinänen kertoo, että museon verkkonäyttelyt liittyvät pääasiassa Jyväskylän taidemuseossa esillä olleisiin tai oleviin näyttelyihin. Osa verkkonäyttelyistä sisältää videoita, e-kirjoja, taiteilijoiden haastatteluja ja artikkeleita sekä verkko-oppitehtäviä peruskoululaisista seniori-ikäisiin.

– Verkkonäyttelyt esittelevät keskisuomalaista kuvataidetta, taiteilijoita ja museon kokoelmiin kuuluvia teoksia sekä kansainvälistä nykytaidetta. Mukana on erityisesti grafiikkaa, mutta myös esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan maalausmatkoja Keski-Suomeen ja erilaisia teostulkintoja Suomen taiteen merkkiteoksista, Heinänen listaa.