Villa Rana on vihdoinkin remontissa ja toiminta talossa alkaa kesän alussa

Jyväskylän yliopiston kampuksella oleva Kulttuuritalo Villa Rana on parhaillaan remontissa ja pitkän odotuksen jälkeen toimijat pääsevät sinne kesäkuun alussa. Muutama viikko sitten Villa Ranan toiminnanjohtajaksi valittiin Vilja Ruokolainen. Hän työskenteli ennen valintaansa Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistyksen tuottajana.

– Minulla ei ole epäselvyyttä siitä, että toiminnanjohtajan työ on todella haastava. Villa Rana on valtakunnan tasolla ainutlaatuinen projekti, ja tila on täysin ainutlaatuinen. Työssäni on monta innostavaa ja uutta asiaa, joita pääsen tekemään. Se on hyvin innostava ajatus, Vilja Ruokolainen sanoo.

Kiinteistön omistaa Keski-Suomen Suojeltavat museokiinteistöt Oy. Villa Ranassa on meneillään sekä omistajan että kulttuuritalon tukiyhdistyksen remontit. Yhdistyksen tehtävänä on muuttaa tila kulttuurikäyttöön. Tavoitteena on, että toimistot ja kahvila saadaan avattua kesäkuun alussa.

Arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelemassa rakennuksessa on kaksi isoa salia. Niin sanottuun Blomstedtin saliin tulee vakiovuokralaisiksi Keski-Suomen elokuvakeskus ja Keski-Suomen Tanssin Keskus.

– Saliin on rakennettu joustolattia ja seinälle tulee kiinteä valkokangas näytöksiä varten. Joustolattia antaa hyvät mahdollisuudet tanssi- ja sirkusesityksille. Muuten salia käytetään monitoimisalina esimerkiksi juhlatilaisuuksissa. Toista salia käyttävät eniten Teatterikone ja Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis. Sali on vähän pienempi ja siinä on nouseva katsomo, Ruokolainen kuvailee.

Loiskikselle tulee myös kellariin harjoitustila ja studio. Rakennuksessa on residenssiasunto, johon on haaveena saada kansainvälisiä taiteilijoita asumaan ja työskentelemään.

Vilja Ruokolaisen mielestä Villa Rana on kaunis jugend-valioyksilö. Vastaavanlaisia rakennuksia on vähän Jyväskylässä ja jopa Helsingissä.

– Villa Rana on Suomen mittakaavassa tosi hieno rakennus. Siihen liittyy hieno historia, sillä Seminaarinmäeltä on lähtenyt koko suomenkielinen opettajakoulutus. Villa Rana oli taidekasvatuksen kehto ja salit on tehty myös veistosaleiksi. Silloin ajateltiin, että taide sekä luova tekeminen kuuluvat kaikille. Se on nykyaikaisen taidekasvatuksen perusta ja lähtökohta, Ruokolainen toteaa.

Hän jatkaa, että Villa Ranassa on vahvana mukana sen historia.

– Kun siitä tulee elävä kulttuuritalo, pystymme tuomaan mukanamme sinne ikään kuin nykyisen taiteen hengen.

Tukiyhdistys vuokraa omistajalta kokonaisuuden, ja yksi Vilja Ruokolaisen tehtävistä on huolehtia muun muassa talon toimintaan liittyvistä käytännön asioista ja rahoituksesta. Tukiyhdistyksellä on tavoitteena tehdä tulevaisuudessa myös taiteellista ohjelmatuotantoa. Rakennukseen tulee lisäksi kahvila, mutta sen toiminnan alku selviää loppukevään aikana.

Tämänhetkinen tavoite on aloittaa toiminta kesäkuussa.

– Emme voi kuitenkaan luvata, että yleisö pääsee sinne silloin, mutta toimijat pääsevät. Taloa avataan heti, kun se vaan on mahdollista. Villa Ranan vieressä on kaunis yliopiston puutarha. Meillä on aikomus miettiä yliopiston kanssa sille aktiivista käyttöä.

Henkilökohtaista

Mikä on sinulle läheisin taiteen ala?

On vaikea valita musiikin ja tanssin välillä, mutta tällä hetkellä valitsen tanssin. Olen tehnyt sitä koko elämäni 3-vuotiaasta lähtien harrastuksena ja työkseni. Olen ollut mukana Tanssiteatteri Krampissa kohta 20 vuotta. Tällä hetkelläkin treenaan Jyväskylän tanssiopistolla. Olen myös niin sanottu entinen pianisti.

Mikä mieleenpainuvin kulttuurikeskus, jossa olet käynyt?

Pariisin Pompidou-keskus, joka on klassikko. Olen nykytaiteen ystävä kuvataiteessa ja musiikissa, ja Pompidou-keskus on nykytaiteen kehto. Olen käynyt siellä useamman kerran.

Ketä taiteilijaa ihailet?

Kapellimestari Susanna Mälkkiä. Hän on täysin kiistaton expertti nykymusiikin tulkinnassa maailmanlaajuisesti. Hän on avannut sitä polkua, jossa naiset ovat ihan yhtä hyviä kapellimestareita kuin miehet. Se on nykyään itsestään selvä asia, mutta hänelle se ei ole aina ollut.

Oletko leipuri vai kokki?

Kokki. Tykkään tehdä ruokia vähän pidemmän kaavan mukaan esimerkiksi viikonloppuisin. Viimeisin oli kasvislasagne, jonka tekemiseen meni yli vuorokausi. Tomaattikastiketta piti keitellä pitkään edellisenä päivänä. Ruokaan ei tullut ollenkaan lasagnelevyjä, vaan parsakaalia ja kukkakaalia. Siihen tuli myös neljää erilaista juustoa. Lopputulos oli erittäin hyvää.

Mikä on Jyväskylän yliopiston kampuksella suosikkialueesi?

Eniten tykkään vanhasta Seminaarista, Villa Ranasta ja Alvar Aallon päärakennuksesta. Ne ovat hienoja seutuja.