Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loma alkoi ulkoillen – Jyväsjärven luisteluradan kohtalo riippuu pakkasista

Monen keskisuomalaisen talvilomapäivät käynnistyivät viime viikonloppuna auringonpaisteesta ja keväisestä lämmöstä nauttien. Komea keli houkutteli ulkoilijoita myös Jyväsjärven jäälle.

Kuusivuotias Inka Syrjälä oli tullut lauantaina Jyväsjärvelle luistelemaan yhdessä vanhempiensa Heidi Oikarin ja Jarkko Syrjälän kanssa. Perheen vauva, vasta kuukauden ikäinen ”Massimo”, kulki luisteluretkellä mukana mukavasti vaunuissa nukkuen.

– Tälle päivälle osuivat hyvät kelit, ja meilläkin alkoi hiihtoloma. Se sitten startattiin tällä tavalla, että lähdettiin luistelemaan porukalla, kertoo Heidi Oikari.

Ulkoilmasta ja kauan kaivatusta auringosta nautiskeli lauantaina täysin siemauksin myös Pirkko Haveri-Heikkilä.

Jyväsjärven latuja hiihdellyt Haveri-Heikkilä sai monen kanssaliikkujan tapaan todeta, etteivät ladut enää muutaman lämpimän päivän ja pakkasyön jälkeen olleet parhaimmillaan.

Todennäköisesti yritämme pumpulla saada vettä pintaan ja jään tasaiseksi.

Jouni Arnberg

Menoa hidasti esimerkiksi ladulle noussut vesi.

– Jyväskylän seudulla on järvien jäälle noussut reilusti vettä. Jyväsjärvenkin hiihtoladun kohtalo riippuu jatkossa siitä, pääseekö tuo jäällä oleva vesi enää kunnolla jäätymään – ja jos pääsee, niin onko järven jää enää riittävän vahvaa siellä liikkumiseen, toteaa Jyväskylän kaupungin ulkoilureittien ja virkistysalueiden liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen.

– Kyllä ne näkymät Jyväsjärvenkin ladun suhteen ovat tällä hetkellä huonot. Jäällä on nyt vettä niin paljon, että jäälatua ei päästä kunnostamaan, Saikkonen jatkaa.

Keväinen lämpöaalto jätti lauantai-iltapäivään mennessä jälkensä myös Jyväsjärven luistelurataan. Pehmenneellä jäällä oli paikoin syytä edetä varovasti. Maanantaina aamupäivästä luisteluradan pinta oli röpelöinen.

Talvilomaviikon loppupuoliskolle povatut pakkaset saattavat vielä tuoda jatkoajan Jyväsjärven luisteluradalle. Mikäli pakkasjakso on tarpeeksi pitkä, on radan uudelleen jäädyttäminen mahdollista.

– Vielä ei viimeistä päätöstä ole tehty, mutta todennäköisesti yritämme pumpulla saada vettä pintaan ja jään tasaiseksi taas loppuviikoksi, arvioi Jyväsjärven retkiluisteluradan hoidosta vastaava Jouni Arnberg maanantaina.

– Pakkasta pitää olla sen verran reilusti, että pumpattu vesi jäätyy sinne, ja mielellään niin, ettei päivälläkään mennä plussan puolelle.

Arnbergin tavoitteena on saada Jyväsjärven luisteluradan kuntoa ja hoitotoimia koskeva ajantasainen tieto jatkossa mukaan Jyväskylän seudun Latuinfo -sivustolle.

Jyväsjärvelle suuntaavien luistelijoiden kannattaa Arnbergin mukaan huomioida olosuhteet radalle lähtiessään.

– Tällaisilla lämpimillä keleillä kun lähtee, se on melkein otettava sillä tavalla, ettei siellä voi kiitää kuten vaikka tekojäällä. Se on vaan otettava ulkoilun kannalta.

Juuri tällä asenteella näyttivät Jyväsjärven ulkoilijat olleen liikenteessä viikonloppuna. Ilmeet olivat iloisia, vaikka luistelurata ja ladut eivät priimakunnossa olleetkaan.