Verkko-ostokset omaan pakettiautomaattiin – Keskimaa panostaa ruuan verkkokauppaan

Verkko-ostosten noutopiste löytyy jo esimerkiksi Muuramen S-marketista. Noutopiste toimii samaan tapaan kuin pakettiautomaatti. Keskimaa

Sami Rahkonen

Osuuskauppa Keskimaa panostaa tänä vuonna ruoan verkkokauppaan. Jyväskylässä Keskimaan kaupoista voi tilata ruokaa tällä hetkellä Foodien kautta Seppälän Prismasta ja Mestarin Herkusta.

Viime vuoden lopulla Keskimaa otti käyttöön uuden S-kaupat-palvelun, joka toimii jo kahdeksassa kaupassa Keskimaan alueella. Palvelun piirissä ovat esimerkiksi Muuramen, Laukaan ja Vaajakosken S-marketit.

Joukkoon liittyy myös parin viikon kuluttua avattava uusi Tourulan S-market. Myöhemmin mukaan tulevat Tikkakoski, Palokka ja Keljo. Myös Seppälän Prisma ja Mestarin Herkku siirtyvät kevään aikana S-kaupat-palvelun piiriin.

Toistaiseksi palvelu toimii vain verkkoselaimella, mutta sovelluskin on kehitteillä.

Verkkokauppaostokset kerätään noudettavaksi pakettiautomaatin tapaiseen noutopisteiseen kaupan sisälle. Lokeroissa kylmäketju ei katkea ja pakasteille on oma osastonsa.

Asiakas valitsee kaupan, noutoajankohdan ja tekee ostokset verkossa. Kun ostokset ovat noudettavissa, asiakas saa viestillä koodin, jolla lokero aukeaa ja ostokset saa mukaan.

Päivittäistavarakauppa on kannatellut Keskimaan myyntiä ja tulosta.

Antti Määttä

Keskimaa julkisti viime viikolla vuoden 2020 tuloksen. Osuuskaupan liikevaihto oli 624,7 miljoonaa euroa ja laski vain 1,2 prosenttia edellisvuodesta.

Osuuskaupan tuloksesta korona söi noin 40 prosenttia. Tulos suli edellisvuoden 23 miljoonasta 14,2 miljoonaan euroon.

– Päivittäistavarakauppa on kannatellut Keskimaan myyntiä ja tulosta. Sen myynti on kasvanut merkittävästi viime vuodesta. Samaan aikaan matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä liikennemyymälät ovat kamppailleet koronan tuomien haasteiden kanssa, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi reilusti yli 8 prosenttia. Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi reilut 31 miljoonaa euroa.

Suurin kärsijä oli matkailu ja ravitsemuskauppa, jonka liikevaihto putosi 45 prosenttia, lähes 19 miljoonaa euroa. Myös liikennemyymälä- ja polttonestekauppa laskivat selvästi.

Keskimaa investoi viime vuonna noin 25 miljoonalla eurolla.

Tänä vuonna Keskimaan investoinnit kasvavat 50 miljoonaan euroon. Summasta suuren osan kattaa alkuvuonna tehty Palokan Prisman kiinteistön osto.

Kevään aikana Keskimaa tekee myös päätöksen, lähteekö se mukaan Lutakon sataman kärkeen kaavailtuun hankkeeseen, jonka toiminta nojaisi Helsingin Löylyn tapaan saunaan ja ravintolaan.

Kommentoi