Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lomatartunnat alkavat näkyä ensi viikolla – rokotukset etenevät hitaasti

Koronatilanne Uudellamaalla ja Keski-Suomessa on tartuntataudeista vastaavan lääkärin Ilkka Käsmän mukaan hyvin erilainen.

– Uudellamaalla on hirveän huono tilanne. 60–70 prosenttia tautitapauksista on muuntoviruksen aiheuttamia kun taas meillä Keski-Suomessa tartuntoja tulee nyt todella vähän eikä ole vielä yhtään muuntovirustapausta, hän sanoo.

Jyväskylän koronatilanne on rauhallinen. Ilmaantuvuusluku on ollut laskussa koko maakunnassa ja positiivisten näytteiden osuus kaikista testeistä on laskussa. Viime viikolla testejä otettiin vajaat 2000 kappaletta, niistä 41 eli noin kaksi prosenttia oli positiivisia.

Lomakauden koronatartunnat alkavat näkyä viikolla yhdeksän.

– Taudin itämisaika on 4–5 vuorokautta. Jos Etelä-Suomen vieraat ovat lomalla tuoneet tautia, se alkaa näkyä viikolla yhdeksän. Keskisuomalaisten lomalla saamat tartunnat alkavat puolestaan näkyä viikolla 10. Ensimmäiset merkit ovat testaustarpeen nousu, Käsmä arvioi.

Korona leviää Jyväskylässä perhepiireissä. Koko maassa se leviää kodeissa, työpaikoilla ja päiväkodeissa.

Käytös on hyvin ymmärrettävää. Tuossa iässä pää on sekaisin hormoneista ja tuollainen toiminta kuuluu nuoruuteen.

Ilkka Käsmä

– Ravintoloiden osuus näyttäisi olevan todella pieni. En tiedä, paljonko ravintoloiden sulkemiset näin ollen vaikuttavat tilanteeseen, Käsmä toteaa.

Jyväskyläläiset ovat Käsmän mukaan noudattaneet hyvin rajoituksia. Poikkeuksen tekee kuitenkin yksi ryhmä.

– Nuorilla on välillä vaikeuksia noudattaa ohjeita. Ollaan jatkuvasti iholla eikä käytetä maskeja.

Käsmä ei kuitenkaan paheksu nuorten toimintaa.

– Käytös on hyvin ymmärrettävää. Tuossa iässä pää on sekaisin hormoneista ja tuollainen toiminta kuuluu nuoruuteen.

Riskiryhmien rokotukset jatkuvat Jyväskylässä, mutta hitaasti. Syynä on edelleen luvattua pienemmät rokotemäärät.

Käsmän mukaan nykyisellä 2000–3000 rokotteen viikkotahdilla yli 80 prosentin väestön rokottaminen heinäkuun loppuun mennessä on lähinnä haave.

– Mutta haaveillahan aina saa. Tahti hidastuu, kun osa saaduista rokotteista täytyy käyttää toiseksi annokseksi jo rokotetuille. Tällä tahdilla on hyvä, jos tämän vuoden aikana saadaan väki rokotettua, Käsmä toteaa.