Koronaepidemian vuoksi kaupungin museot ovat olleet suljettuina kahteen otteeseen. Museot tuottavat nykypäivänä runsaasti materiaalia nettisivuilleen, ja näyttelyihin on usein mahdollista tutustua virtuaalisesti. Koronatilanteen vuoksi myös monet taiteilijatapaamiset, työpajat ja näyttelyopastukset toteutetaan verkossa.
Keski-Suomen museon virtuaalitarjonnasta löytyy oppimateriaaleja, verkkonäyttelyitä, osallistavia aineistoja, videoaineistoja ja virtuaaliopastusta. KeMu:n museolehtori Anna Muittari kertoo, että museossa on viime kevään koronasulusta lähtien panostettu yhä enemmän virtuaalitarjontaan, ja saatu palaute on ollut positiivista.
Keski-Suomen museo ehti viime vuonna olla laajan peruskorjauksen jälkeen avoinna vain kolme viikkoa ennen koronasulkua. Museon kevätkautta on Muittarin mukaan lähdetty suunnittelemaan toiveikkaana sen suhteen, että museo voidaan pitää avoinna. Tapahtumat pyritään järjestämään ensisijaisesti live-tapahtumina koronarajoitukset huomioiden sekä osittain myös striimattuina.
– Toisaalta on varauduttava siihen, että mikäli museo joudutaan vielä sulkemaan, järjestetään esimerkiksi vaihtuvien näyttelyiden oheistapahtumia virtuaalisesti, Muittari sanoo.
Myös Suomen käsityön museon nettisivuilla on verkkonäyttelyitä. Amanuenssi Sari Koskinen suosittelee tutustumaan erityisesti perusnäyttelyihin liittyviin äänipolkuihin. Käsityön museon kevätkauteen on suunnitteilla monipuolinen verkkotapahtumatarjonta.
– Tulossa on maksuton miniwebinaari kestävästä tekstiilistä, taiteilijatapaaminen, pari maksullista työpajaa ja maksuton parsimis- ja paikkaamisilta, Koskinen listaa.
Viime vuoden puolella käsityön museossa järjestettiin etätapahtumia, joista suurin oli striimattu kansallispuvun juhlapäivä lokakuussa. Tapahtumista saatu palaute oli hyvää, joten virtuaalitapahtumia jatketaan myös keväällä.
– Vaikka ainahan sitä mieluummin kokoontuisi ihan livenä paikan päälle, varsinkin kun kyseessä on käsityöt, Koskinen pohtii.