Aika haipakkaa hangilla – Jämsän seudulla koiravaljakkoajelulle on parikin vaihtoehtoa

Vantaalaiset Tanja ja Marco Vähätalo juhlistivat kolmevuotishääpäiväänsä koiravaljakkoajelulla Jämsän Arvajalla. Vinkki McAhon Safarit -yrityksen järjestämistä koiravaljakkoajeluista löytyi Kuhmoisten Mökkihöperöt -Facebook-ryhmästä. Valjakkoa ohjaamassa Timo Mäkiaho. Hanna Mäkinen

Hanna Mäkinen

– Huikeeta oli ja vauhtia riitti! Ihan mieletön kokemus, todella. Suositellaan!

Kolme vauhdikasta kilometriä koiravaljakon kyydissä kauniissa talvimaisemassa teki vaikutuksen vantaalaisiin Tanja ja Marco Vähätaloon. Pariskunnan kolmevuotishääpäivän yllätys oli juuri osoittautunut oivaksi kokemukseksi. Hymy oli herkässä, ja kiitokset lähtivät sekä koiravaljakkoa ohjastaneelle Timo Mäkiaholle että menovinkin antaneelle somettajalle.

Timo Mäkiahon yritys, McAhon Safarit, järjestää koiravaljakkoajeluita Jämsän Arvajalla. McAhon valjakoiden kyytiin on mahdollista päästä myös tilauksesta asiakkaan omissa kotimaisemissa.

Arvajalla asiakkaat tutustuvat ennen valjakkoajelua McAhon kenneliin ja sen asukkeihin. Deviliä, Ottawaa ja kumppaneita saivat rapsutella myös Jonne, 8, ja Vanessa Grönroos, 6, sekä heidän vanhempansa Riikka Jauhiainen ja Niko Grönroos.

Nokialta tullut perhe oli keksinyt koiravaljakkoajelun viikonlopun mukavaksi ajanvietteeksi.

– Aina jotain haluaa tarjota lapsille, elämyksiä ja muuta. Tähän lähelle tultiin viikonlopuksi mökkeilemään, ja katselin, mitä täällä on tarjolla. Onneksi täällä oli vielä tämä yksi aika vapaana, Riikka Jauhiainen kertoo.

Narusta ei voi työntää. Koirat vetävät, jos ne haluavat.

Timo Mäkiaho
Kievari Rantapirtin tarhoissa Koskenpäällä asustaa tällä hetkellä lähes 40 siperianhuskyä. Yrittäjä Timo Niinimäen mukaan Rantapirtin lähimaastoihin on tehty koiravaljakkosafareihin sopivia reittejä jo 1980-luvulla. Nykyisin pisimmät Rantapirtin safarit ovat noin 20 kilometrin mittaisia. Hanna Mäkinen

Timo Mäkiaho on perheineen kasvattanut rekikoirina toimivia siperianhuskyja vuodesta 2001. Tällä hetkellä siperianhuskyja on McAhon kennelissä 33.

– Siperianhusky on ennen kaikkea rekikoira. Se on hyvin usein myös laumakoira. Se ei viihdy yksinään, eli se tarvitsee sen koirakaverin. Toki se on energinen koira useimmiten. Se kaipaa liikuntaa, mutta koiralauma on kuitenkin minun mielestäni se tärkein asia sille. Se on onnellinen, kun sillä on oma laumansa olemassa, kuvailee Timo Mäkiaho.

Koiravaljakkotoiminnan mielekkyyttä lisää huskyjen luontainen liikunnan tarve.

– Juoksemisen halu on siperianhuskyilla monesti ihan valtava. Kuten monesti olen sanonut, narusta ei voi työntää. Koirat vetävät, jos ne haluavat. Lähtemisen ilo on niillä tosi iso, sanoo Mäkiaho.

Timo Mäkiaho on perheineen järjestänyt koiravaljakkoajeluita 12 vuoden ajan. Ennen koronaa jopa 70–80 prosenttia McAhon Safarien asiakkaista oli ulkomaalaisia. Tänä talvena suurin osa asiakkaista on suomalaisia, eikä englannin kielen taidolle ole juuri ollut käyttöä. Ulkomaalaisten turistien puuttuminen söi esimerkiksi tammikuun liikevaihdosta puolet pois, verrattuna normaalien tammikuiden liikevaihtoon. Hanna Mäkinen

Jämsän seudulla koiravaljakkosafareita tarjoaa myös Koskenpäällä toimiva Kievari Rantapirtti. Eri mittaiset, ryhmien mukaan räätälöidyt koiravaljakkoajelut ovat osa yrityksen monipuolista ohjelmapalvelutarjontaa.

Yrittäjä Timo Niinimäen mukaan Rantapirtin asiakaskunta on koiravaljakkosafarien osalta vahvasti ulkomainen. Tänäkin talvena pääosa asiakkaista on Suomessa jo pitkään asuneita ulkomaalaisia.

Koiravaljakkosafareille sopivia reittejä on Rantapirtin maisemiin tehty jo 1980-luvulta lähtien. Tyypillinen Rantapirtin koiravaljakkosafari on Niinimäen mukaan noin kymmenen kilometrin mittainen, pari tuntia kestävä lenkki. Safarilla aikuinen asiakas voi itse ajaa valjakkoa.

– Matkan varrella tehdään tulet, paistetaan makkaraa ja juodaan meidän omatekemää, lämmintä mehua. Kahvin olemme jättäneet pois, koska ulkolaiset turistit eivät juo kahvia, kertoo Niinimäki.

Puhdas, läheltä poimituista marjoista itse valmistettu, lisäaineeton ja kuksasta juotu mehu tekee sen sijaan mainiosti kauppansa.

– Elämys on pienistä asioista kiinni. Suomalainen haluaa esimerkiksi olla enemmän metsässä, ulkomaalainen haluaa taas mennä mielellään jäälle, koska se on heille eksoottista, Niinimäki kuvailee.

Kommentoi