Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun tänään menet saunaan, olet osa pitkää saunaperinnettä – lauantaisauna tarkoittaa sanana pesupäivää

Jyväskyläläinen tietokirjailija Heikki K. Lyytinen julkaisi viime vuoden lopulla teoksen Terve Löyly. Kirjan yksi tarkoitus on nostaa saunaa kansan tietoisuuteen syvemmässä, jopa maailmanlaajuisessa merkityksessä.

– Saunasta on tullut ehkä turhan arkinenkin, vaikka siihen liittyy paljon historiallista ainutlaatuisuutta. Kytken kirjaan saunaperinteen historian, en pelkästään suomalaista, vaan esimerkiksi miten kylpykulttuuri näkyy koko maailmassa ja mistä se on saanut alkunsa. Huomasin kirjaa tehdessäni saunan pyhyyden maailmanlaajuisena ilmiönä, Lyytinen sanoo.

Hänen mukaansa sauna on monissa kulttuureissa rauhoittumisen ja hiljentymisen paikka. Saunassa tulee myös hyvä olo, jota pystytään lääketieteellisesti selittämään esimerkiksi hormonitoiminnan muutoksina. Saunominen vaikuttaa myös aivoihin.

– Vanha kansa on sanonut, että sauna on köyhän apteekki. Kaiken taustalla ovat hyvät, muhevat löylyt.

– 4–5 kertaa viikossa on terveyttä edistävä saunomisrytmi. Tuoreen tutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia suomalaisista yltää yli neljään kertaan. Ei pidä kuitenkaan murehtia saunomisen riittävyydestä, sillä pienikin määrä on hyväksi, Lyytinen sanoo.

Sauna vähentää stressiä ja parantaa unen laatua, vaikka saunoisi harvemminkin. Monet suomalaiset saunovat edelleenkin vähintään kerran viikossa.

– Pitkän perinteen mukaan nimenomaan lauantaisauna on tärkeä. Sana ”lauantai” tulee latinan kielestä ja tarkoittaa pesupäivää. Juhlasaunasta nousevat esiin ainakin joulu- ja juhannussaunat. Niihin liittyy pyhyyttä enemmän, vaikka saunomisen juhlallisuus ei ole enää nykyään niin tiedostettua.

– Morsiussauna ei ole enää niin merkittävä, vaikka polttareita vietetäänkin ja siellä saatetaan lausua Kalevalan säkeitä, Lyytinen sanoo.

Terve Löyly -kirjasta otettiin hiljattain uusi painos. Kirjassa on paljon myös saunaan liittyvää teknistä tietoa. Kirjassa on muun muassa saunan rakenteellisia piirroksia ja kestävän kehityksen saunalämmitysohjeet, jotta hiukkaspäästöt olisivat mahdollisimman pienet.

– Minulla on neljä saunaa, joista yksi on savusauna. Kirjassa on ohjeet savusaunan rakentamiselle niin, että se tarjoaa muhevat ja päästöttömät löylyt. Kirja on siis käytännöllinen, kokemuksellinen, mutta yhtälailla teoriapitoinen.