Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanja Mäenpään vaatekaapin sisältö on mennyt pari kertaa uusiksi, mutta se on iloinen asia

Tanja Mäenpää haluaa olla esimerkki siinä, että jos vaan päättää jonkin ison asian, esimerkiksi pudottaa painoaan, siinä onnistuu. Suorasanainen työterveyslääkäri sanoi Mäenpäälle muutama vuosi sitten, että nyt täytyy tehdä omalle terveydelle jotain, jotta paino ei nouse lisää ja kakkostyypin diabetes pysyisi hallinnassa.

Mäenpää päätti, että no sitten tehdään, ja hän laihdutti vuodessa noin 50 kiloa.

– Laihtuminen onnistuu tahdonvoimalla eikä aina tarvita esimerkiksi laihdutusleikkauksia. Pudotin ylimääräiset kilot ruokavaliolla ja aktiivisella liikunnalla. Ylipaino oli tullut viimeisen raskauden aikana, ja kilot jäivät. Lisäkiloja tuli senkin takia, että tykkäsin syödä herkkuja, niin suolaisia kuin makeita. Laihtumisen jälkeen olen pysynyt nykyisessä painossa noin kolme vuotta, Tanja Mäenpää kertoo.

Laihduttamisessa on hänen mielestään tärkeää säännöllinen ruokarytmi. Ehkä kaikista tärkein Mäenpään mukaan on, että ei ajattele olevansa laihdutuskuurilla, vaan muuttamassa pysyvästi elämäntapoja.

– Monet ovat sellaisia, etteivät anna laihduttaessa itselleen yhtään saumaa. Siinä mennään mielestäni äkkiä väärään, jos ollaan tosi tiukkoja ruokavalion suhteen. Pitää antaa itselleen herkkupäiviä silloin tällöin, jos sellaista tarvitsee. Silloinkin voi ajatella, että syö neljä palaa suklaata eikä koko levyä.

47-vuotias Tanja Mäenpää kertoo, että elämänmuutos on vaikuttanut hänen koko elämäänsä. Jo siitä alkaen, että kengät menivät helpommin jalkaan, kun paino alkoi pudota.

– Vaatekaappi on mennyt muutaman kerran uusiksi. Se tuli kalliiksi, mutta tuntui hienolta. Itsetunto nousi laihtumisen myötä tosi paljon. Korvien väli on se, mihin laihduttaminen vaikuttaa kaikista eniten. Elämäntavan muutos pitää lähteä omasta päätöksestä. Aina ei tehoa, kun joku tulee sanomaan, että nyt on pakko laihduttaa. Tai voihan sen toinen sanoa, mutta toteutus lähtee omasta itsestä.

Tällä hetkellä Tanja Mäenpää opiskelee Gradiassa media-alan ammattitutkintoa. Hän on täysipäiväinen opiskelija ja tekee sivutoimisena oman toiminimen kautta markkinointityötä.

Mäenpää oli aikaisemmin innokas juoksija ja pyöräilijä. Liikuntaharrastus jäi välillä vähiin ylipainon vuoksi. 50 kiloa sitten hän aloitti liikunnan kävelemisellä, sen jälkeen jatkoi pyöräilyllä ja nykyään hän tekee juoksulenkkejäkin.

– Pyöräily on ollut minulle aina tärkeä liikunta- ja liikkumismuoto. Kun asuimme Tampereella, pyöräilin työmatkat, kävin spinningkoulutuksen ja olen vetänyt spinningtunteja joskus. Minulla on kotona spinningpyörä, jolla polkeminen kuluttaa hyvin kaloreita. Viime vuosina olen innostunut fatbikella ajamisesta. Käymme mieheni kanssa polkemassa paljon luonnossa. Lisäksi tykkään käydä salilla, Tanja kertoo liikuntaharrastuksistaan.

Jo ennen kevättä Tanja Mäenpäällä on suunnitelmissa lähteä pyöräilemään Leivonmäen kansallispuistoon. Kesällä heillä on tarkoitus pyöräillä enemmänkin kansallispuistoissa.

– Aloitamme Leivonmäeltä, koska siellä on hyvät pyöräilyreitit. Luonnossa on ihan erilaista pyöräillä kuin pyörätiellä. Haastetta on eri tavalla, ja totta kai maisemat ovat mahtavia.

Mäenpää vasta totuttelee uuteen läskipyöräänsä. Sillä ajaminen on erilaista kuin esimerkiksi retkipyörällä ajaminen.

– Läskipyörällä on aluksi yllättävän rankkaa ajaa varsinkin kävelytiellä. Pyörässä on leveät renkaat ja se on suunniteltu eniten maastossa liikkumiseen. Sillä ajaminen on rankempaa, mutta tosi hauskaa.