Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotekärkkyjät kuormittavat terveydenhuoltoa

Jyväskylässä terveydenhoitohenkilöstöä kuormittavat liian innokkaat rokotekärkkyjät.

– Asenne puhelimessa on vähän että mulle tässä nyt heti, toteaa rokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Rokotteiden perässä terveysasemille soittavat pyrkivät pääsemään piikille todistamalla omaa riskiryhmäläisyyttään ja epäilevät terveydenhoidon rekistereiden ajantasaisuutta.

Esimerkiksi paljon yksityisiä terveyspalveluita käyttäneet ovat arvelleet, ettei heidän tietojaan löydy kunnalliselta puolelta. Tuukkasen mukaan huoli on turha.

– Ykkösriskiryhmäläisistä on sairaanhoitopiirin kautta kattavat tiedot.

Viime päivinä rokotteita on pyritty saamaan myös ilman ajanvarausta. Esimerkiksi Kuokkalassa ikäihmisiä on tullut terveyskeskuksen ovelle pyytämään rokotteita. Kaupungilta korostetaan, että ilman ajanvarausta rokotteita ei anneta.

Ainakaan tällä hetkellä rokotevastaisuus ei näy ihmisten käyttäytymisessä.

Kati Kallimo

Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo pitää kaupunkilaisten aktiivisuutta kuitenkin pohjimmiltaan hyvänä ilmiönä.

– On positiivinen asia, että rokote halutaan. Ainakaan tällä hetkellä rokotevastaisuus ei näy ihmisten käyttäytymisessä, hän sanoo.

Jyväskylässä riskiryhmäläisiä rokotetaan Kuokkalan vanhalla terveyskeskuksella Kuokkalassa sekä Killerin raviradalla.

– Tarvittaessa riskiryhmäläisille myös räätälöidään rokotusmahdollisuus. Kulkemisvaikeudet eivät rokotuksia estä, Tuukkanen korostaa.

Riskiryhmäläisten rokotuksia Jyväskylässä hidastaa rokotteiden heikko saatavuus. Rokotteita saapuu lähes poikkeuksessa odotettua vähemmän.

– Tällä tahdilla kestäisi viikkoja rokottaa pelkästään ykkösriskiryhmäläiset, Tuukkanen toteaa.

Terveydenhoidosta on soitettu ja annettu rokotusaikoja iäkkäille riskiryhmäläisille.

Kaupunki avaa keskiviikkona 24.2. rokotusajanvarauksen yli 80-vuotiaille, joita ei ole tavoitettu soittamalla. Rokotusajan voi varata soittamalla omaan terveyskeskukseen.

Terveydenhoidon ammattilaiset ovat Jyväskylässä saaneet jo ensimmäisen rokotteen ja osa toisenkin. Kahdessa osassa annettavan koronarokotteen toinen osa on aiheuttanut yleisesti kuumereaktioita.

– Vakavia sivuvaikutuksia ei ole ollut, vaan samantyylisiä oireita kuin influenssarokotteista, mutta kuumereaktiot ovat voimakkaampia. Oireet ovat aiheuttaneet sairauslomia, mutta menneet ohi parissa päivässä, Tuukkanen kertoo.