Mikä on tärkein viestinne vaaleissa? – Puolueet vastaavat

Suur-Jyväskylän Lehti pyysi Jyväskylän kaupunginvaltuustoon ehdolla olevia puolueita ja liikkeitä valitsemaan kuntavaaleissa ajamistaan asioista tai viesteistä tärkeimmän. Vastauksissa toistuu kaupunkilaisten tasa-arvoinen kohtelu ja hyvinvointi.

Viime kuntavaalien menestyjäpuolue vihreät haluaa ”rakentaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää Jyväskylää, jossa jokaisella on mahdollisuus elää omanlaistaan elämää”.

RKP:n kanssa hynttyyt yhteen lyöneelle keskustalle on tärkeintä vakaa talous. ”Vakaalla kaupunkitaloudella mahdollistetaan kaikki muu, palvelut vauvasta vaariin, investoinnit ja koko Jyväskylän kehittäminen. Jyväskylän pitää olla tulevaisuuteen katsova, ihmistä varten rakennettu ja ihmisen kokoinen iloinen ja viihtyisä kaupunki.”

Kommunistit korostavat kunnallisten lähipalveluiden merkitystä. Erityisen tärkeänä puolue pitää vanhuspalveluita, terveydenhoitoa ja sosiaalipalveluita.

Kokoomus muistuttaa keskustan tapaan, ettei ole hyvinvointia ilman vakaata taloutta. ”Vastuulliselle ja tasapainoiselle taloudenhoidolle on koronaepidemian jälkeen myös Jyväskylässä suurempi kysyntä kuin aikoihin. Voidaksemme huolehtia jyväskyläläisten hyvinvoinnista ja turvallisesta arjesta, on meidän laitettava kaupungin talous taas tasapainoon, eikä vastuuttomasti kasvattaa julkisia menoja ja lähteä velanoton sekä veronkorotusten tielle.”

Samoilla linjoilla ovat kristillisdemokraatit, jotka haluavat pitää talouden tasapainossa ja samalla huolta heikommassa asemassa olevista.

Vastauksissa toistuu kaupunkilaisten tasa-arvoinen kohtelu ja hyvinvointi.

Myös vasemmistoliitto haluaa Jyväskylän talouden kuntoon, mutta oikeudenmukaisesti. Puolueen vaalisanoman kärjessä ovat jokaisen oikeus terveyteen ja hyvinvointiin, lasten ja nuorten koulutus sekä kohtuuhintainen asuminen kestävällä kaupunkisuunnittelulla.

Demareiden viesti keskittyy yhteiseen huolenpitoon ja ajankohtaiseen koronatilanteeseen, jonka hoidossa pääministeripuolueen on valtakunnallisesti koettu onnistuneen. Viesti kuuluu näin: ”Vaikka olot ovat poikkeukselliset, tästäkin tilanteesta tullaan selviämään. Yhteiskunta toimii edelleen, se toimii tänään ja se toimii huomennakin. SDP pitää huolta Jyväskylästä, Jyväskylä pitää huolta meistä.”

Vuodenvaihteessa syntynyt sitoutumaton Hyväkylä 2021 -liike korostaa kaupunkilaisten tasa-arvoista kohtelua. Sen ”ydintehtävä on pitää huoli siitä, että jokainen jyväskyläläinen saa tasa-arvoisen kohtelun kaupungin hallinnossa riippumatta siitä, onko hänellä siellä kavereita, onko hän väärässä puolueessa tai kiinnostaako häntä politiikka lainkaan”.

Feministiselle puolueelle tärkeintä on ”jokaisen mahdollisuus turvaan ja hyvinvointiin ilmastokestävässä kunnassa”.

Perussuomalaista irtaantunut niin ikään sitoutumaton perusjyväskyläläiset kertoo olevansa perussuomalaisempi vaihtoehto kuin perussuomalaiset itse. ”Haluamme kiinnittää huomion nuorison pahoinvointiin ja ongelmiin, vanhusten hoivan ja huolenpidon kehittämiseen, koulutukseen ja yrittäjyyteen, sekä niin sanotun haittamaahanmuuton mukanaan tuomiin ongelmiin.”

Mielipidekyselyiden perusteella kuntajytkyä rakentava perussuomalaiset ei lähde turhan tarkasti yksilöimään omaa viestiään. Vastauksessa todetaan lyhykäisyydessään: ”Asiat tärkeys­järjestykseen!”

Ehdokastilanne viikolla 6

Perussuomalaiset: 47, tavoitteena 60

Kristillisdemokraatit: 36, tavoitteena 42

Keskusta ja RKP: 80, tavoitteena 100

Vihreät: 70, tavoitteena 100

Kokoomus: 62, tavoitteena 100

Vasemmistoliitto: 65, tavoitteena 80

Sosialidemokraatit: 80, tavoitteena 100

Hyväkylä 2021: 3, tavoitteena 10

Suomen kommunistinen puolue: 10, joista 4 sitoutumatonta, tavoitteena 20

Perusjyväskyläläiset: 6, tavoitteena 20

Feministinen puolue: 2, tavoitteena 5

Ehdokashankinta

Demareille nuoria, keskustassa pelkoa

Perussuomalaisten, sosialidemokraattien ja kokoomuksen ehdokashankinta on sujunut Jyväskylässä hyvin.

– Erityisesti puolueen ja politiikan ulkopuolelta on ollut tällä kertaa helpompi saada ehdokkaita, kertoo kokoomuksen Jyväskylän kunnallisjärjestön puheenjohtaja Niilo Nissinen.

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittisen sihteerin Eetu Kinnusen mukaan sosialidemokraattien riveihin suorastaan pyritään.

– Reilu kolmannes tai jopa puolet ehdokkaista on täysin uusia. Etenkin nuoria tulee pyytämättä ja kysymättä, Kinnunen kertoo.

Vihreiden riveissä ehdokkuutta emmitään aiempaa enemmän.

– Ehdokkuutta pohtivat miettivät, onko henkilökohtaisessa elämässä nyt oikea aika asettua ehdolle, kertoo Jyväskylän vihreiden puheenjohtaja Leena Lyytinen.

Keskustan ehdokashankinta on edennyt edellisvaalien tahtia, mutta ehdokkaaksi asettuminen mietityttää aiempaa enemmän.

– Ehdokkailla on ilmennyt pelkoa siitä, mihin politiikan käytöstavat ovat hävinneet. Valtakunnassa vihapuhe, valemedia ja jopa suoranainen valehtelu on noussut esiin. Myös väkivaltainen käyttäytyminen ja häirintä puolueita ja henkilöitä kohtaan on valitettavasti kasvanut. Asioita ymmärretään tai tulkitaan tahallaan väärin, kertoo keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jari Colliander.