"Miehillä on iso kynnys tulla puhumaan erosta"

Hannu Piispasen mukaan koronakriisi kuormittaa ja saattaa syventää perheiden ahdinkoa ilman eroakin. Mikko Vähäniitty
Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

– Miehillä on iso kynnys tulla puhumaan erosta. Ehkä taustalla on ajatus, että se on epäonnistuminen tai heikkouden merkki, jopa häpeä, kertoo lukuisia eroja läheltä nähnyt Hannu Piispanen.

Piispanen toimii erotilanteessa vertaistukea ja keskusteluapua tarjoavan miesten eroryhmän vetäjänä Jyväskylässä. Kokemuksesta hän tietää, että ryhmässä luottamus syntyy jo ensimmäisessä tapaamisessa ja puhumisesta on suuri apu eroa käsittelevälle miehelle.

– Jätetylle tilanne tulee usein yllätyksenä, kun taas jättäjä on saattanut käsitellä eroa jo jonkin aikaa. Ero voi olla jätetylle traumaattinen kokemus ja jos kokemus jää päälle, se voi horjuttaa mielenterveyttä, Piispanen kertoo.

Kymmenen vuoden aikana Piispanen on nähnyt kuinka itsemurhan partaalla olevat miehet ovat päässeet ryhmän avulla takaisin elämään kiinni.

– Vaikka aiheet eroryhmässä ovat rankkoja, näkee siellä sellaisia voimaantumisia, että siitä saa itsekin voimaa. Ryhmässä vähitellen miehen olo helpottuu ja vahvistuu. Negatiivinen kehä katkeaa ja hän pääsee kiinni harrastuksiin, alkaa pitää itsestään huolta ja saa vähitellen otteen elämästään.

Ryhmässä on miehiä ja eroja laidasta laitaan. Miesten iät vaihtelevat 25 vuodesta yli 60 vuoteen. Ero voi olla juuri tapahtunut, vasta tulossa tai siitä voi olla aikaa yli 10 vuotta.

– Yhteistä kaikille on se, että eroa ei ole vielä saatu käsiteltyä itsensä kanssa, Piispanen sanoo.

Juuri erilaisissa tilanteissa olevat miehet ovat myös ryhmän rikkaus.

– Joku on aina pidemmällä ja osaa kertoa kokemuksesta, että aika auttaa ja tilanne helpottuu kyllä. Toisten kokemuksista saa vinkkejä ja uskoa omaan selviytymiseen.

Eroryhmien kokoontumiset on teemoitettu, ja joka kerralla puhutaan vähän eri asiasta. Keskusteluissa käsitellään muun muassa vanhemmuutta, eroon johtaneita syitä ja vuorovaikutusta.

– Ryhmässä ei olla syytettyjen penkillä eikä porukalla haukuta puolisoja, Piispanen tarkentaa.

Hän on moneen kertaan todistanut, kuinka ryhmä kumoaa uskomuksen siitä, etteivät miehet puhu.

– Kahden tunnin aika loppuu lähes aina kesken vilkkaan kokemusten jakamisen vuoksi.

Ja palaute on hyvää.

– Eräskin sanoi toivovansa, että voisi jäädä luokalle ja osallistua ryhmään uudelleen.

Miesten eroryhmä

Maksutonta keskusteluapua

Eroryhmiä järjestetään Jyväskylässä kahdesti vuodessa: keväällä ja syksyllä.

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa yhteensä kymmenen kertaa. Yksi kokoontuminen kestää kaksi tuntia.

Ryhmässä on 5–8 miestä. Ryhmissä kerrotaan nimet, mutta ammattia ei ole pakko kertoa.

Tavoitteisiin kuuluu myös miesten oikeuksistaan huolehtiminen, tukiverkoston luominen sekä lapsen ja isän suhteen jatkumisen turvaaminen.

Ryhmä on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stean tukemaa toimintaa ja siksi miehille maksutonta.

Ohjaaja Hannu Piispanen on mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyön ammattilainen ja lehtori Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Maaliskuun alussa aloittavaan eroryhmään mahtuu vielä. Lisätietoa toiminnasta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Miessakit ry:n verkkosivuilta osoitteesta miessakit.fi

Kommentoi