Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitalijahdissa kotimaisemissa – nuoret hiihtäjät mittelevät Laajavuoressa ilman yleisöä

Urheilun saralla korona on heittänyt valtavan varjonsa erinäisten mestaruuskisojen järjestämisen ylle. Tämä saatiin kokea viime vuonna myös Jyväskylässä, kun hiihdon nuorten SM-kisat peruuntuivat.

Nyt kisojen järjestämiselle on kuitenkin saatu vihreää valoa, ja nuorten mestaruuksista kisataan Jyväskylän Laajavuoressa tulevana viikonloppuna. Ski Jyväskylän Sanni Räisänen ja Antti Rolig lähtevät kotikisoihin ekstrakipinän kanssa, vaikka latujen laidat eivät täytykään katsojista. Kisat järjestetään ilman yleisöä, mutta kotikaupungin tutut ladut nostattavat odotusarvoja.

– Tiedän radan paremmin kuin monet muut kilpakumppanit. Olen harjoitellut Laajavuoressa paljon, joten tiedän, millaista vauhtia tarvitaan missäkin kohtaa, Rolig mainitsee.

Räisänen suuntaa tutuille laduille revanssihenkeä uhkuen. Viime vuonna ikäluokkansa SM-kisoissa Räisänen jäi niukasti mitalien ulkopuolelle sijoittuen neljänneksi 15 kilometrin vapaan hiihtotavan mittelössä. Yhteislähtökilpailu huipentui tiukkaan loppukiriin, jossa jopa kultamitali jäi Räisäseltä vain 1,3 sekunnin päähän.

– Mitali oli viime vuonna niin lähellä, että sitä ehdottomasti haetaan tänä talvena. Sarjamme on todella kovatasoinen ja mitalisijoitus vaatii nappionnistumista, Räisänen toteaa.

Korona on perunut molemmilta osan kilpailuista myös tällä kaudella. Tämän vuoksi aikaa on auennut myös suunniteltua runsaammalle harjoittelulle. Kilpailuja on kuitenkin ollut melko tasaiseen tahtiin, mikä on antanut mahdollisuuden mitata harjoittelun purevuutta.

Olen harjoitellut Laajavuoressa paljon, joten tiedän, millaista vauhtia tarvitaan missäkin kohtaa.

Antti Rolig

Räisänen kertookin pystyneensä satsaamaan helppoihin hiihto-osuuksiin. Voimatasot ovat jo aiemmin olleet hyvät, mitä kautta ylämäet ovat sujuneet mallikkaasti, mutta nyt nuori hiihtäjä suuntaa mitalijahtiin kokonaisvaltaisemmalla vahvuudella.

Rolig on panostanut harjoittelussaan vauhdinjakoon. Vaikka kuntoa ei ole ajoitettu juuri näihin kisoihin, on Laajavuoren laduille tullut täsmällistä valmistautumista.

– Siellä on muutama tiukka mutka, joihin on katsottu ajolinjat tarkasti parhaan vauhdin takaamiseksi, Rolig mainitsee.

M20-sarjassa kilpaileva Rolig ei ole asettanut kotikisoihin kovin tarkkoja tulostavoitteita, vaan hän jahtaa laduilta ennen kaikkea hyvää suoritusta. Viime vuonna hänelle osui hyvä päivä ikäluokkansa SM-kisoihin, kun miesten joukkue nappasi viestistä SM-pronssia.

Koronarajoitusten vuoksi SM-kisat hiihdetään yhteislähtöjen sijasta väliaikalähtöinä, mikä sopii Roligille hyvin.

Kansainväliset arvokisat peruttiin jo hyvissä ajoin, minkä takia kuntoa on voitu ajoittaa SM-kisoihin.

Sanni Räisänen

– Voi mitaleille nousta nytkin, mutta kymmenen parhaan joukkoon pääseminen olisi hyvä suoritus, Rolig pohtii.

Nuorten kausi jatkuu vielä pitkälle kevääseen. Alustavien suunnitelmien mukaan yhdet SM-kisat olisivat jo takana, mutta Vuokatin nuorten SM-hiihdot siirtyivät huhtikuulle. Kevään aikana SM-mitaleista hiihdetään myös Keuruulla.

– Kansainväliset arvokisat peruttiin jo hyvissä ajoin, minkä takia kuntoa on voitu ajoittaa SM-kisoihin. Kaikki SM-kisat ovat päätavoitteita ja jos nyt ei mitalia tule, sitä jahdataan myöhemmin, Räisänen pyörittelee.