Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sirpa Lämsä oli yrittäjähenkinen jo lapsena – sai kioskilta karkkia hyppynarua hyppäämällä

Sirpa Lämsä leikki jo pienenä kauppiasta. Hän asui Kangasvuoressa Rasinkadulla, jossa sijaitsi kioski nykyisen Kangasvuoren R-Kioskin paikalla.

– Kävin hyppäämässä sisällä kioskissa hyppynarulla, ja sanoin yrittäjälle, että jos hyppään sata kertaa, annatko jenkkipurkan. Hän sanoi, no hypipäs, niin katotaan. Silloin oli myynnissä purkkaa, jossa oli kaksi tyynyä, vihreä ja punainen, ja sain sellaisen. Maalasin punaisella palalla huulet ja olin niin onnellinen, Sirpa Lämsä, palkittu R-kioskikauppias muistelee.

Hänet palkittiin helmikuun alussa oman alueensa vuoden kauppiaana. R-kioskiketju valitsee joka vuosi alueelta parhaan kehittyjän. Kioskin ja kauppiaan pitää täyttää tietyt kriteerit, joita tarkkaillaan vuoden ajan.

Kioskin tulee olla kaik­kien standardien ja brändin mukainen, ja lisäksi kaup­piaan tulee olla pystynyt kasvattamaan liikevaihtoa.

– Kioskeihin tehdään tarkastuksia. Meillä käy satunnaisesti Ärrän ulkopuolisia henkilöitä mysteerishoppaajina. Mysteerishoppaajat tarkkailevat myös henkilökunnan asiakaspalvelua sekä pukeutumisen siisteyttä, ilmoittavat myöhemmin olevansa mysteerishoppaajia ja antavat palautteen. Vastaavia asiakkaita käy esimerkiksi Veikkaukselta, ja Aluehallintovirasto tarkkailee tupakan myynnin ikärajan noudattamista, Sirpa Lämsä kertoo.

Kioskin järjestys on tarkkaan suunniteltu, ja se tarkistetaan säännöllisesti. Esimerkiksi suklaapatukoiden pitää olla tietyssä järjestyksessä.

Sirpa Lämsän tie Kangasvuoren kioskin kauppiaaksi ei ollut yhtä suora kuin hän lapsena asian esitti. Perhe-elämä ja muu työ veivät oman aikansa.

– Kun jäin työttömäksi, menin kahden viikon ilmaiseen työkokeiluun tutulle kauppiaalle Viitaniemen R-Kioskiin. Ärrän johto seurasi työtäni ja tarjosi kauppiaan paikkaa. He sanoivat, että olisi paikkakin valmiina Kangasvuoressa. Ajattelin, että mikä ettei, ja nyt olen ollut kymmenen vuotta yrittäjänä.

Osa R-Kioskeista on hyvinkin pieniä, mutta Läsmän kioski on hieman isompi. Hän luonnehtiikin kioskiaan olohuoneeksi.

– Monta kertaa asiakkaat tapaavat kioskilla tuttaviaan. Meillä on lupsakka meininki. Nykyään on leivonnaisia ja ruokaakin myynnissä. Olemme panostaneet siihen, että asiakas voi ottaa esimerkiksi aamulla eväät ja kahvin mukaan. Meillä on myös raviporukka, joka seuraa raveja televisiosta, Lämsä kertoo.

Vielä vaikkapa kymmenen vuotta sitten R-Kioski oli perinteinen kioski, mutta nykyisin siellä on paljon palveluita. Lippuja voi ostaa esimerkiksi Matkahuollon linja-autoihin, Onnibussiin ja junaan. Lisäksi voi muun muassa vuokrata auton, ostaa Lippupisteen lippuja, maksaa laskuja, hoitaa postin asioita ja lähettää paketin DHL:n, Matkahuollon tai Ärräpaketti-palvelun kautta.

– Laskujen maksaminen on tullut suosituksi Kangasvuoren alueella, koska täällä ei ole kovin montaa maksupäätettä. Kaikilla ei ole nettiyhteyksiä, ja asiakkaat ovat palvelusta mielissään. Erikoisuutena on MoneyGram, jonka avulla esimerkiksi maahanmuuttajat voivat lähettää rahaa eri maihin.

Uusia palveluja tulee jatkuvasti, ja Sirpa Lämsän mukaan myös kauppiaan on pakko kehittyä muutosten myötä.

– Olen joutunut mukautumaan ja oppimaan koko ajan uutta. Tässä työssä täytyy olla avoin mieli. Monessa tilanteessa joutuu itsekin ajattelemaan eri tavalla.