Sirpa Lämsä oli yrittäjähenkinen jo lapsena – sai kioskilta karkkia hyppynarua hyppäämällä

Sirpa Lämsä leikki jo pienenä kauppiasta. Hän asui Kangasvuoressa Rasinkadulla, jossa sijaitsi kioski nykyisen Kangasvuoren R-Kioskin paikalla.

– Kävin hyppäämässä sisällä kioskissa hyppynarulla, ja sanoin yrittäjälle, että jos hyppään sata kertaa, annatko jenkkipurkan. Hän sanoi, no hypipäs, niin katotaan. Silloin oli myynnissä purkkaa, jossa oli kaksi tyynyä, vihreä ja punainen, ja sain sellaisen. Maalasin punaisella palalla huulet ja olin niin onnellinen, Sirpa Lämsä, palkittu R-kioskikauppias muistelee.

Hänet palkittiin helmikuun alussa oman alueensa vuoden kauppiaana. R-kioskiketju valitsee joka vuosi alueelta parhaan kehittyjän. Kioskin ja kauppiaan pitää täyttää tietyt kriteerit, joita tarkkaillaan vuoden ajan.

Kioskin tulee olla kaik­kien standardien ja brändin mukainen, ja lisäksi kaup­piaan tulee olla pystynyt kasvattamaan liikevaihtoa.

– Kioskeihin tehdään tarkastuksia. Meillä käy satunnaisesti Ärrän ulkopuolisia henkilöitä mysteerishoppaajina. Mysteerishoppaajat tarkkailevat myös henkilökunnan asiakaspalvelua sekä pukeutumisen siisteyttä, ilmoittavat myöhemmin olevansa mysteerishoppaajia ja antavat palautteen. Vastaavia asiakkaita käy esimerkiksi Veikkaukselta, ja Aluehallintovirasto tarkkailee tupakan myynnin ikärajan noudattamista, Sirpa Lämsä kertoo.

Kioskin järjestys on tarkkaan suunniteltu, ja se tarkistetaan säännöllisesti. Esimerkiksi suklaapatukoiden pitää olla tietyssä järjestyksessä.

Sirpa Lämsän tie Kangasvuoren kioskin kauppiaaksi ei ollut yhtä suora kuin hän lapsena asian esitti. Perhe-elämä ja muu työ veivät oman aikansa.

– Kun jäin työttömäksi, menin kahden viikon ilmaiseen työkokeiluun tutulle kauppiaalle Viitaniemen R-Kioskiin. Ärrän johto seurasi työtäni ja tarjosi kauppiaan paikkaa. He sanoivat, että olisi paikkakin valmiina Kangasvuoressa. Ajattelin, että mikä ettei, ja nyt olen ollut kymmenen vuotta yrittäjänä.

Osa R-Kioskeista on hyvinkin pieniä, mutta Läsmän kioski on hieman isompi. Hän luonnehtiikin kioskiaan olohuoneeksi.

– Monta kertaa asiakkaat tapaavat kioskilla tuttaviaan. Meillä on lupsakka meininki. Nykyään on leivonnaisia ja ruokaakin myynnissä. Olemme panostaneet siihen, että asiakas voi ottaa esimerkiksi aamulla eväät ja kahvin mukaan. Meillä on myös raviporukka, joka seuraa raveja televisiosta, Lämsä kertoo.

Vielä vaikkapa kymmenen vuotta sitten R-Kioski oli perinteinen kioski, mutta nykyisin siellä on paljon palveluita. Lippuja voi ostaa esimerkiksi Matkahuollon linja-autoihin, Onnibussiin ja junaan. Lisäksi voi muun muassa vuokrata auton, ostaa Lippupisteen lippuja, maksaa laskuja, hoitaa postin asioita ja lähettää paketin DHL:n, Matkahuollon tai Ärräpaketti-palvelun kautta.

– Laskujen maksaminen on tullut suosituksi Kangasvuoren alueella, koska täällä ei ole kovin montaa maksupäätettä. Kaikilla ei ole nettiyhteyksiä, ja asiakkaat ovat palvelusta mielissään. Erikoisuutena on MoneyGram, jonka avulla esimerkiksi maahanmuuttajat voivat lähettää rahaa eri maihin.

Uusia palveluja tulee jatkuvasti, ja Sirpa Lämsän mukaan myös kauppiaan on pakko kehittyä muutosten myötä.

– Olen joutunut mukautumaan ja oppimaan koko ajan uutta. Tässä työssä täytyy olla avoin mieli. Monessa tilanteessa joutuu itsekin ajattelemaan eri tavalla.

Henkilökohtaista

Mikä oli lapsuutesi unelma-ammatti?

Leikin lapsena usein kauppasta. 6-vuotiaana sanoin, että haluan Kangasvuoren mäkeen oman kioskin. Tämä on tällainen dreams come true -tilanne.

Ostitko lapsena kioskista nallekarkkeja tai merirosvorahoja?

Kyllä ostin, yksi nallekarkki maksoi pennin. Olin yrittäjähenkinen jo lapsena. Monesti tein kioskilla sillä tavalla, että kysyin voinko vaikka viedä roskat, ja sain siitä karkkeja. Joskus keräsin kukkia ja sain kauppiaalta palkkiona vaikka purukumin. Silloista kauppiasta nauratti minun touhuni, ja vanhempani eivät tienneet niistä mitään. Heitä hävetti, kun saivat muualta kuulla niistä.

Tykkäät olla Lapissa; mikä on lempilaulusi Lapista?

Lapin tango, jossa lauletaan ”Lapin luonto luo outoa taikaa”. Souvarin biisit ovat usein Lappi-aiheisia, ja kun ajamme naisporukan kanssa Lappiin, kuuntelemme niitä ja laulammekin mukana.

Oletko luonteeltasi tuhlari vain nuukailija?

Vähän molempia. Joissakin asioissa olen älyttömän nuuka ja tarkka. Vastaavasti, kun lähden jonnekin, en paljon ajattele rahan menoa. Ruuan suhteen en heitä mitään pois, vaan käytän kaiken.

Minne haluat matkustaa, kun korona-aika päättyy?

Voisin käydä etelässä. Viime vuosina matkailu on painottunut pohjoiseen, mutta kyllä etelänmatkakin voisi olla hyvä irtiotto. Nyt kun sinne ei pääse, tekee mieli reissuun.