Waldo ja Tilda ovat kahden koiran touhukas lauma

Muuramessa asuu kaksi vanhaenglanninlammaskoiraa: 6-vuotias Waldo ja 1-vuotias Tilda. Niiden emäntä Pirre Rauhala kuvailee lemmikkejään iloisiksi ja vauhdikkaiksi. Parivaljakko haluaa olla kaikessa touhussa mukana.

Waldo ja Tilda ovat sukulaisia keskenään, sillä niiden äideillä on sama isä.

– Lammaskoirilla on tapana laumautua, ja Waldolla oli alun perin partacollie kaverina. Myöhemmin oli tarkoitus hankkia toinen lammaskoira. Lammaskoirat tykkäävät toisista koirista, mutta pärjäävät yksinkin, Pirre Rauhala sanoo.

Rotuominaisuuksiin kuuluu myös leikkisyys, mikä näkyy kotona.

– Ne tykkäävät leikkiä keskenään, ihmisten kanssa sekä leluilla. Nuorimmaisen kanssa on tapahtunut vaikka mitä, sillä Tilda on hyvin utelias kaikelle muullekin kuin leluille. Se on syönyt elektroniikkaa ja tehnyt kaikkea muutakin mahdollista.

Pirre Rauhala muutti Muurameen viime kesänä Espoosta. Moni asia muuttui sen myötä. Esimerkiksi koirien turkkeja ei tarvitse pestä yhtä usein, kun ei ole niin paljon katupölyä.

Joka päivä on tehtävä kunnon lenkkejä.

– Liikun koirien kanssa paljon luonnossa, ja joka päivä on tehtävä kunnon lenkkejä. Aamulla noin puolen tunnin ja töiden jälkeen pitempi. Omassa pihassakin Waldo ja Tilda saavat juosta päivittäin.

Vanhaenglanninlammaskoirat ovat nimensä mukaisesti alun perin jalostettu lampaiden paimentamiseen.

– Lammaskoira paimentaa eri tavalla kuin esimerkiksi bordercolliet, jotka liikkuvat vaanimisasennossa. Meidän koirat paimentaisivat kropallaan eli ne menevät laumaa kohti.

Rotu on siis luotu liikkumaan. Hyvä esimerkki on Pirre Rauhalan mukaan testiajo Kickspark-potkukelkalla Tildan kanssa.

– Sain sellaisen lainaksi, ja näki, miten Tilda nautti vetämisestä ja vauhdista. Pitää ehkä hankkia sellainen kelkka itsellekin.

Kesän suosikkiharrastus on uiminen. Rauhala leikkaakin Waldolle kesäksi vähän lyhyemmän turkin, jotta se kuivuu helpommin uinnin jälkeen. Metsässä viihtyvä koira tuo tullessaan sisälle roskia, ja lyhytkarvaisempaan niitä tarttuu hieman vähemmän.

Waldo on jo retkeilyn konkari. Se on käynyt yhdessätoista kansallispuistossa ja tykkää etenkin telttailusta. Kansallispuistokierroksen se aloitti Nuuksiosta Espoossa asuessa.

– Waldo rakastaa teltassa nukkumista ja on onnessaan, kun teltta laitetaan pystyyn. Kerran aloin kasata minikasvihuonetta seinustalle, jolloin Waldo oli menossa innoissaan sinnekin. Tildan kohdalla pitää miettiä minne mennään retkeilemään, sillä ihmisiä on nykyään niin paljon luontokohteissa. Pentukoirana se kiinnostuu ihmisistä vähän liikaakin.

Pirre Rauhala kertoo, ettei Waldo reagoi teltan ulkopuolelta tuleviin ääniin. Se nukkuu rauhassa, ja ensi kesä näyttää, miten Tilda suhtautuu ympäröivään maastoon ja sen ääniin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut