Veikko Ahvenainen, 91, toivoo, että mahdollisimman moni löytäisi piristystä Koronavalssista

Jyväskyläläinen harmonikkataiteilija Veikko Ahve­nainen, 91, sävelsi aikansa kuluksi ja muiden iloksi Koronavalssin ja aikoo nyt jakaa sen nuotit ilmaiseksi kaikille halukkaille.

– Jyväskylän seudulla on paljon musiikin harrastajia, jotka ovat nyt karanteenissa tai vailla esiintymisiä. Sävelsin valssin, jotta se voisi tuoda iloa murheeseen, hanuristi sanoo.

Ilman koronapandemiaa Ahvenainen olisi keikkaillut aktiivisesti koko viime vuoden ja lähtisi pian Ruotsiin konserttikiertueelle. Hän laskeskelee, että noin 70 esiintymistä on peruttu. Se on yli 90-vuotiaalle melko paljon keikkoja, olivat ne sitten peruttuja tai toteutuneita.

– Mutta en ole jäänyt sänkyyn makaamaan. Vaikka olen tämän ikäinen, minulla raksuttaa päässä ihan samalla tavalla kuin kymmeniä vuosia aikaisemminkin. Korona-aikana olen säveltänyt ja sovittanut kappaleita tilauksesta ja omaksi ilokseni.

Lisäksi Ahvenainen on keskittynyt itse soittamiseen: vaikka olisi soittanut haitaria miltei 80 vuotta, täytyy tekniikkaa pitää yllä säännöllisellä treenillä.

Harmonikka ei myöskään ole se kaikista kevyin soitin kantaa ja kannatella, joten soittajan fysiikan on oltava kunnossa.

Tein jatkoksi duuriosan, joka ikään kuin kuvaa sitä, että tästä ajasta tulee vielä hyvä. Koetetaan nyt vaan pärjätä eteenpäin.

– Jos haluaa pitää soittotaidon yllä, on pakko soittaa joka päivä. Tai ei se pakolta tunnu, sehän on kivaa. Soitamme paljon yhdessä vaimoni Carinan ( Nordlund) kanssa. Eilen soitimme Mozartin Figaron häiden alkusoittoa, hän kertoo.

70 on Ahvenaiselle paitsi peruuntuneiden keikkojen, myös muusikkovuosien lukumäärä – ainakin suurin piirtein. Kansainvälinen Harmonikkaliitto CIA myönsi hänelle syksyllä kansainvälisen, arvostetun Merit Award -palkinnon.

– Tuntuihan se miellyttävältä. Tietää, ettei ole turhaan soittanut haitaria vuosikymmeniä Suomessa ja maailmalla, Ahvenainen sanoo nauraen.

Ahvenainen kokee, että musiikki on pitänyt ja pitää edelleen hänet kunnossa.

– Olen usein sanonut, että pitää olla utelias, sillä aivot tarvitsevat uutta joka päivä. Ja fysiikkaa olen pitänyt kunnossa liikkumalla. Juoksin 60-vuotiaana ensimmäisen maratonin, ja olen juossut niitä 31. Edelleen pidän huolta siitä, että poistun ulko-ovesta joka päivä.

Mutta takaisin Koronavalssiin.

– Valssin ensimmäinen osa on mollissa. Sitten tein jatkoksi duuriosan, joka ikään kuin kuvaa sitä, että tästä ajasta tulee vielä hyvä. Ehkäpä tämä valssi voisi antaa iloa elämään, jos joku haluaa sitä soittaa. Koetetaan nyt vaan pärjätä eteenpäin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut