– Pitäisi Tikkakoskellakin olla Alko, mutta kun ei ole! totesi upseeri Tikkakosken varuskunnassa vuosia sitten.

Pari viikkoa sitten lauantaina tuo sama lause kuultiin televisiossa parhaaseen katseluaikaan. Tällä kertaa Tikkakosken Alkon perään haikaili näyttelijä Antti Tuomas Heikkisen ­ Putous-ohjelman sketsihahmo Auto-Seppo.

Upseerin lausahduksen ansiosta Heikkisen hahmon kotipaikaksi valikoitui juuri Tikkakoski. Keski-Suomi ja Jyväskylä sinänsä olivat Heikkiselle luonteva vaihtoehto hahmon kotiseuduksi, sillä näyttelijä on kotoisin Jyväskylästä.

– Olin armeijassa Tikkakoskella, kun kuulin upseerin sanovan tuon lauseen. Jotenkin se solahti hyvin nyt Sepon suuhun, Heikkinen kertoo.

Tikkakoskella sketsihahmo on otettu hyvin vastaan.

– Sieltä on otettu yhteyttä ja annettu vinkkejä paikallisista kuulumisista. Fanivideoitakin on kuulemma teossa ja koulussa on askarreltu kannustuskylttejä, Heikkinen kertoo.

Muistin, että Tikkakoskella on Teboil, joten se päätyi lähetykseen. Vasta jälkeenpäin havahduin, että sehän on kylmäasema.

Auto-Sepon tie televisioon on kestänyt puolitoista vuotta.

– Seppo oli ensimmäinen hahmoni jo puolitoista vuotta sitten, kun aloin valmistautua ensimmäiseen Putous-kauteeni. Silloin Sepolla oli kylläkin eri intohimo. Hahmo kävi liian vaikeaksi. Halusin yksinkertaisia vitsejä, joten vaihdoin Yölintuun, Heikkinen kertoo.

– Nyt Seppo on fiksattu ja kiinnostukseksi valittu autot. Automaailma tarjoaa jo itsessään jonkin verran vitsejä.

Heikkinen ei ole omien sanojensa mukaan kovin syvällinen sketsihahmon luoja.

– Hauska ulkomuoto riittää jo pitkälle.

Jos hahmon matka jatkuu, niin kyllä jotain Jyväskylä-väriä vielä nähdään.

Sen verran Heikkinen kuitenkin pohti hahmoaan, että näki Auto-Sepon istuvan kylän muiden miesten kanssa huoltamolla.

– Muistin, että Tikkakoskella on Teboil, joten se päätyi lähetykseen. Vasta jälkeenpäin havahduin, että sehän on kylmäasema, mutta sekin taipui jutuksi ohjelmaan, hän naurahtaa.

Putouksen kolmannessa jaksossa ”Tikkakosken tukityöllistetyistä” muodostettua yhtyettä esitti keskisuomalainen Steve’n’Seagulls. Nähdäänkö ohjelmassa paikallisia vieraita myös jatkossa?

– Jos hahmon matka jatkuu, niin kyllä jotain Jyväskylä-väriä vielä nähdään, Heikkinen paljastaa.

35 vuotta täyttävä Antti Tuomas Heikkinen on kotoisin Jyväskylän Pupuhuhdasta. Peruskoulun hän kävi Huhtasuolla ja lukion Voionmaan lukiossa.

Heikkinen on asunut kymmenen vuotta Helsingissä, mutta siteet Jyväskylään ovat edelleen vahvat.

– Perhe asuu Jyväskylässä ja perheen kesäpaikka löytyy Hankasalmelta.

Heikkinen on näytellyt paikallisessa Teatteri Eurooppa Neljässä. Ensimmäisen kerran TE4:n näyttämöllä hän oli vuonna 2009.

Kesällä 2018 Heikkinen esiintyi Äänekosken Hietamalla Kartano Kievarin kesäteatterissa Prinsessa 65 -näytelmässä.

Viime vuonna Heikkinen kirjoitti Teatteri Eurooppa Neljälle Topi Sorsakoski -näytelmän. Sen ensiesityksen oli määrä olla vuoden alussa, mutta korona lykkää aloitusta. Seuraava toistaiseksi peruuttamaton esitysaika on sovittu maaliskuulle.

– Onhan tämä ollut järkyttävää aikaa alalle. Itselleni koronan suurimmat vaikutukset osuivat viime keväälle ja kesälle.

– Itse olin onnellisessa asemassa, sillä töitä oli tiedossa pidemmälle ajalle.

Putous

Kolme naurajaa riittää hyvään fiilikseen

Lauantai-iltaisin suorana lähetettävä viihdeohjelma Putous täyttää näyttelijä Antti Tuomas Heikkisen kalenterin tällä hetkellä tehokkaasti.

– Treenit on tiistaista perjantaihin joka päivä toimistoaikaan 9–16. Tiistaina käydään läpi seuraava jakso ja hahmokäsikset. Niitä myös kommentoidaan porukalla ja kehitetään ideoita yhdessä. Toki jokainen hahmo on näyttelijänsä oma ja näyttelijä saa lopulta päättää, miten hahmon tekee.

Lähetyspäivänä lauantaina työt alkavat kello 10.

– Treeneissä käydään jokainen osio läpi kameroiden kanssa. Kello 16 on kenraaliharjoitus ja 19.30 alkaa lähetys. Se on aina 12 tunnin työpäivä.

Tänä vuonna Putousta tehdään ilman yleisöä.

– Ensimmäinen lähetys vähän jännitti. Aiemmin oli kuitenkin 400 ihmistä katsomossa. Se oli jo lähellä teatterilavoilta tuttua tunnelmaa.

– Se auttaa, että on alusta asti tiedostettu, ettei yleisöä tule.

Yleisön tilalla katsomossa on kymmenkunta työryhmän jäsentä.

– Komediassa jo kolme naurajaa riittää saamaan esiintyjälle hyvän fiiliksen, Heikkinen toteaa.

Etusivulla nyt