Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiviharrastaja tutkii kengänpohjankin kivet; sieltä saattaa löytyä jopa korukivi

Kivet eivät ole vain kiviä tietyille ihmisille. He näkevät kivissä eri lajeja, kauniita muotoja ja hiomisen jälkeen niistä voi tulla koruja. Keski-Suomen Kivikerho Korundi on toiminut parikymmentä vuotta ja sillä on vuoden ympäri aktiivista toimintaa. Koronan vuoksi yhteiset tilaisuudet ovat tauolla, mutta kerhotilaan yhdistyksen jäsenet pääsevät hiomaan kiviä milloin haluavat.

Yhdistyksen sihteeri Arto Lipponen on ollut toiminnassa mukana neljä vuotta. Kuopiossa asuessaan hän oli myös kivikerhossa.

– Penskana tuli kerättyä kiviä ja risuja metsästä. Olen myös vaeltanut paljon Lapissa ja tuonut sieltä kiviä. Osa matkoiltani tuomista kivistä sopii paremmin kiuaskiveksi ja osa korukiveksikin. Olihan se harrastuksen alussa hieno kokemus hioa raakakiveä ja nähdä, miten siitä muodostuu korukivi.

Keski-Suomi on Lipposen mukaan hyvää rakennuskivialuetta. Esimerkiksi Kuokkalassa ja Ristikivessä on hyvää tiivistä rakennuskivimassaa. Korpilahdella on ollut graniitin vuoksi jo kauan hautakiviveistämöjä.

– Korukiviä ei ole täällä kalliossa, paitsi Muuramen vihreää. Suurimmat lohkareet jäivät moottoritien alle. Muuramen vihreä on nimensäkin mukaisesti merenvihreää, ja sitä on käytetty Kalevala-koruissa. Pohjoisempana Keski-Suomea on isot hiekkakankaat, ja sieltä voi löytää kivikulkeutumia satojen kilometrien päästä.

Kevään tultua kivikerho tekee kiviretkiä. Ne ovat iltareissuja, ja kerran vuodessa tehdään pidempi matka sopivaan kivikohteeseen. Viime vuonna matka suuntautui Kotkaan.

– Joka kerta, kun lähtee reissuun, tulee kotiin kaksi ämpärillistä kiviä. Sauna ja parveke ovat täynnä kiviä, ja välillä vien niitä kesämökillekin. Osa on kirjahyllytavaraa. Tällä hetkellä hyllyssä ovat Orivedeltä tuodut jalotopaasit ja Kuusamon ametistit. Minulla on se periaate, ettei kiviin kannata kiintyä liikaa. Jos joku haluaa jonkun kiven, voin antaa sen hänelle.

Heinäkuussa on kerhon toiminnassa vähän hiljaisempaa, kun osa jäsenistä menee Lappiin huuhtomaan kultaa.

– En ole käynyt huuhtomassa kultaa tähän mennessä. Minullakin on joku päivä tarkoitus mennä sinne. Mitä olen kuullut, kullanhuuhtominen on hirmu työlästä, siellä on hirmu paljon hyttysiä ja sitten saa vain pieniä kultahippusia, Arto Lipponen kertoo nauraen.