Hyvis auttaa opiskelijaa ratkaisujen löytämisessä, oli asia mikä tahansa

Mari Huhtala on juuri vaihtamassa yliopistolta uusiin tehtäviin. ”Hyvistoimintaa ja opiskelijoitamme tulee kyllä ikävä”, Huhtala toteaa. Riina Sydänmaanlakka

Riina Sydänmaanlakka

Psykologian laitoksen yliopistotutkija Mari Huhtala on yksi Jyväskylän yliopiston hyviksistä, eli opiskelijoiden hyvinvointineuvojista.

Hyvikset auttavat opiskelijoita pitämään huolta opiskelukyvystä ja hyvinvoinnista sekä etsivät ratkaisuja mieltä askarruttaviin pulmiin yhdessä opiskelijan kanssa.

Kaikilla Jyväskylän yliopiston laitoksilla on omat hyviksensä.

Korona-aikana hyviksille onkin ollut tarvetta. Mari Huhtala kertoo neuvoneensa monia opiskelijoita ihan käytännön opiskeluun liittyvissä asioissa.

– Meiltä kysytään paljon akateemisista opiskelutaidoista. Monet uudet opiskelijat ovat tulleet suoraan lukiosta, ja aloitus on voinut olla hankala, kun kontaktiopetusta järjestetään niin vähän. Ihan jo se, miten yliopistossa ylipäätään opiskellaan, on mietityttänyt monia, Huhtala sanoo.

Huhtalan mukaan opiskelijat kääntyvät usein hyvisten puoleen myös opiskelun aikatauluttamisessa: kuinka usein verkkoluentoja kannattaa kuunnella, missä välissä ehtii lukea mate­riaaleja ja miten valmistautua tenttiin?

Ihan jo se, miten yliopistossa ylipäätään opiskellaan, on mietityttänyt monia.

– Kun etäopintoihin siirryttiin, opettajatkin olivat uuden edessä. Toki opettajat ovat tehneet myös valmiita opiskelujärjestyksiä, jotka helpottavat opiskelijoiden aikatauluttamista, Huhtala sanoo.

Opiskelutaitojen lisäksi hyvisten kanssa voi keskustella esimerkiksi stressistä, jaksamisesta tai elämänmuutoksista. Erityisesti korona-aikana opiskelijoita on mietityttänyt myös sosiaaliset suhteet ja yksinäisyys.

Oikeastaan hyviksen juttusille voi mennä ihan minkälaisen asian kanssa tahansa, eikä niiden tarvitse välttämättä edes liittyä opintoihin.

Keskustelut ovat aina luottamuksellisia.

Jos jaksamisessa on isoja haasteita tai tuen tarve suuri, hyvikset ohjaavat opiskelijat esimerkiksi YTHS:n piiriin. Hyvis ei ole opiskelijan psykologi.

– Sanoisin, että meillä psykan laitoksella opiskelijat ovat tässä ehkä omanlaisensa ryhmä, sillä heillä on jo valmiiksi tietoa mielen hyvinvoinnin asioista. Pääaineesta huolimatta on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei mieltä painavien asioiden kanssa tarvitse jäädä yksin, vaan pieneltäkin tuntuvaan asiaan voi hakea apua, Huhtala pohtii.

Myös Hyvis-toimintaa pyöritetään tällä hetkellä etänä, ja hyviksille voi varata keskusteluaikoja sähköpostilla. Keskustelut käydään joko puhelimessa tai esimerkiksi Zoomin välityksellä.

Useimmiten hyviksen kanssa keskustellaan yhdestä kolmeen kertaa.

– Joillekin voi riittää yksi keskustelu, jos asia on hyvin tarkkarajainen. Useimmiten kuitenkin sovimme heti toisen keskustelun, ettei opiskelijan tarvitse itse miettiä, onko tämä nyt keskustelun arvoinen asia vai ei. Samalla voimme seurata, onko asiaa saatu edistettyä.

Hyvis-toiminta on osa laajempaa Student Life -hyvinvointitoimintaa.

Kommentoi