Töpselistä lisää potkua Volvoon

Volvon persoonallisuus näkyy. Harri Hintikka

Harri Hintikka

Volvo on ollut turvallisuuden edelläkävijä vuosikymmenten ajan. Vankka kori ja uusien turvalaitteiden esittely on Volvon tunnusmerkki. Lähtökohta on edelleen sama, mutta turvallisuuteen keskitytään hieman eri kulmasta: Keskiössä on vakaa ajokäyttäytyminen ja runsas avustinvalikoima.

Volvo myytiin pois Ruotsista kymmenkunta vuotta sitten. Uutinen aiheutti pelkoa Volvon asiakkaissa. Onko hyvä pohjoismainen brändi lopullisesti pilattu?

Toisin kävi ja tuotantoa jatkettiin entisessä kotimaassa. Tuotekehitys sai vauhtia ja mallistot on uusittu ja modernisoitu. Trendin mukaan moni malli on saanut sähköä polttomoottorin kaveriksi.

Koeajon S60 on tuore pistokehybridi. Pelkällä sähköllä päästään noin 50 kilometriä ja tämän jälkeen kuljetaan bensamoottorin voimin, sähkön avustamana.

Valmistajat näkevät hybridin hyvin eri tavoin. Tekniikasta on monia variaatioita, mutta kaikkia yhdistää se, että kuljettajan ei tarvitse olla tekniikkanero. Asiat tapahtuvat taustalla lähes huomaamatta.

Myös suunnittelun painopiste on erilainen. Toiset hakevat alhaista kulutusta ja toiset rajua voimaa sähkömoottorin kautta. Volvon kohdalla toteutuu jälkimmäinen. Auto ampaisee uskomattoman rivakasti kun lämän painaa pohjaan.

Koeajon aikana oli todella huono keli, loskaa oli tiellä välillä lähes 10 senttiä. Tämä ei Volvoa hetkauttanut, edelleen lähdettiin kuin hauki rannasta. Neliveto on näissä oloissa yliveto.

Ajettavuutta voi kuvailla hyvin selkeäksi, tunne siitä, että auto on hallussa, on Volvossa poikkeuksellisen vahva. Ei kulutuspuolikaan pielessä ole, vaikka voima edellä mennään. Koeajossa ilman akun latausta kulutus pyöri seitsemän ja kahdeksan litran välillä.

Ohjaamon ilme ja mate­riaalit vaikuttavat korkealaatuisilta. Istuin on tyköistuva ja säätöjä löytyy joka suuntaan. Myös takana istuin ja asento ovat kohdillaan, varsinkin reunapaikoilla. S60 on sen verran matala, että istumaan laskeudutaan, mikä haittaa ohjaamoon kulkua. Onneksi Volvo valmistaa myös katumaastureita.

Laadukkaasta äänentoistosta pääsee nauttimaan häiriöttömästi, ajomelun vaimennukseen on nähty vaivaa. Paljon ei S60:stä moitittavaa löydä, vaikka sitä kaivamalla kaivaa.

Edellä mainittu korin mataluus voi olla oma vaivansa osalle ostajista. Ostajan on syytä huomioida myös premiumin korkeammat käyttökustannukset. Renkaat ja huollot ovat monesti arvokkaampia kuin 20 000 euron perhepirsseissä.

Volso S60 on auto sinulle, jolle sporttinen ulkoasu ja suorituskyky ovat tärkeitä, mutta harkitse vielä, jos tarvitset paljon muunneltavaa tavaratilaa tai maavaraa.

VOLVO S60 T8 AWD BUSINESS R- DESIGN

Bensamoottori: 1969 cm3

Teho polttomoottori: (223 kw, 303 hv)

Teho yhteensä: 390 hv

Vääntö yhteensä: 640 Nm/2200-4800 r/min

Vaihteisto: 8v. automaatti

Vetotapa: neliveto

Kiihtyvyys: 0-100 km/h 4,9s

Huippunopeus: 250 km/h

WLTP-kulutus: 2,2 l/100 km

CO2-päästöt: 41 g/km

Mitat: Pituus 4761 mm, leveys 1850 mm, korkeus 1431 mm, akseliväli 2872 mm

Omamassa: 2031 kg

Tavaratila: 442 l

Koeajoauton hinta varusteilla: 56900€

Kommentoi