Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulla Hohti hankki kameran ja käy nyt monta kertaa viikossa retkellä

Jämsäläisen Ulla Hohdin valokuvausharrastus alkoi 12 vuotta sitten. Kun mielellään luonnossa liikkuvan eläkeläisen lenkkikaverina toiminut, 16 vuoden ikään ehtinyt koira nukkui pois, oli aika etsiä uusi harrastus.

Ulla Hohti hankki järjestelmäkameran, joka antoi luontoliikuntaankin uuden ulottuvuuden. Ympäristön sykähdyttävät näkymät tallentuivat nyt mukaviksi kuvamuistoiksi.

Valokuviin ikuistuvat myös läheiset ihmiset ja tärkeät tapahtumat.

– Lapsenlapsia kuvaan, kun on mahdollista, ja perhejuhliamme. Muistot niistä hetkistä ovat ainutkertaisia, iloitsee Hohti.

– Kuvaan myös metsän eläimiä, ja kun löydän uusia kuvauspaikkoja, olen kuin löytöretkikuvaaja. Maisemia olen kuvannut vähän. Minulla on lempikuvauspaikkoja, joissa luonto on yleensä kaunista ja mieleenpainuvaa. Jämsästä löytyy hyviä kuvauspaikkoja.

Televisiouutisten katsojat ovat saattaneet nähdä Ulla Hohdin tallentamia näkymiä uutisten yhteydessä esitetyissä, näyttävissä sääkuvissa.

Viime kesänä tutustuin ensimmäisen kerran kettuun. Sillä oli kolme poikasta, joista kaksi oli rohkeampia. Se oli kyllä ihana kokemus.

Hohti käy valokuvausretkillä säännöllisesti, monta kertaa viikossa. Napakka pakkanenkaan ei ole este harrastamiselle.

– Muutama viikko sitten lauantaina oli 18 astetta pakkasta, kun kävin Kaipolassa katsomassa, onko siellä kuvattavaa. Vein samalla vähän pähkinöitä linnuille, kertoo Hohti hymyillen.

Valokuvausretken kohteeksi Hohti valitsee usein tutun, hyväksi havaitun paikan, jossa hän on nähnyt aiemmin esimerkiksi eläimiä. Välillä retken suunta määräytyy tuntemuksen mukaan. Jos joku suunta tuntuu vetävän, kääntyy auton nokka houkutuksen mukaisesti.

Autolla pääsee lähemmäs kaukaisia kuvauspaikkoja, mutta jalkatyötäkään tämä kuvaaja ei kaihda.

– Useasti jätän auton tien laitaan ja lähden kävellen kuvaamaan. Yllättäen vastaan voi tulla eläin tai lintu, joka on heti ikuistettava.

Ulla Hohti on kuvannut paljon muun muassa kauriita ja joutsenia. Joskus valokuvaajaa onnistaa, ja kuviin ilmaantuu uusi eläinlaji.

– Viime kesänä tutustuin ensimmäisen kerran kettuun. Sillä oli kolme poikasta, joista kaksi oli aika rohkeita. Se oli ihana kokemus. Vieläkin olen yhtä kettua käynyt kuvaamassa siinä lähellä.

Hyviä valokuvausvinkkejä Hohti on saanut muun muassa Jämsän seudun Kameraseurasta. Samalle päivälle osuneen ratsastusharrastuksensa takia Hohti jäi itse pois Kameraseuran tapaamisista, mutta valokuviaan hän lähettää edelleenkin aina silloin tällöin esimerkiksi Kameraseuran järjestämiin kilpailuihin.

Valokuvausharrastuksen ja luonnossa liikkumisen yhdistelmä tuottaa monenlaista mielihyvää.

– Luonnossa liikkuminen antaa hyvän olon, ja kuvista jää mukava muisto. Toisinaan kuvausretkeni kestävät useita tunteja. Jos löytää hyvän paikan, aika menee, ettei oikein huomaakaan. Kuvaaminen vaatii myös kärsivällisyyttä ja onnea.