Koas muuttaa asuntoja yksiöiksi ja kaksioiksi – Fanny Hilden on tyytyväinen soluasukas

Keski-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö (Koas) muuttaa Kuokkalan keskustassa sijaitsevan Koas Kopparin soluasunnot yksiöiksi ja kaksioiksi remontin yhteydessä. Samalla Koas Kopparissa toiminut asukkaiden elokuvatila Koas Kino uudistuu lounge-tilaksi.

Remontissa Kopparin 65 soluasuntoa muuttuvat 72:ksi yksiöksi ja 23:ksi perheasunnoksi soveltuvaksi kaksioksi. Yksiöiden koot ovat 18–34 neliömetriä ja perheasuntojen 31–52 neliömetriä.

Koasin toimitusjohtajan Matti Tanskasen mukaan perusparannuksen keskeisenä syynä on opiskelijoiden muuttuneet asumismieltymykset: Soluasuntojen sijaan opiskelijat suosivat nyt yksilöllisempiä asuntoja ja omaa rauhaa.

Säätiöllä on kaikkiaan 2433 asuntoa, joista yksiöitä on reilu puolet, 1258 kappaletta. Perheasuntoja on 594 ja soluasuntoja 581 kappaletta.

Kivenheiton päässä Kopparista asuva Fanny Hilden, 21, ui vallitsevien mieltymysten vastavirtaan: Hän on tyytyväinen soluasunnon asukas eikä kaipaa yksiöön.

– Soluasunto on sopiva välimuoto, kun ei halua asua vanhempien nurkissa, mutta ei haluaisi olla aivan yksinkään. Kämppiksen kanssa voi kuitenkin aina jutella.

Aikomus on asua opiskeluaika tässä ja stressata muutosta vasta, kun opinnot on suoritettu.

Fanny Hilden

Ranskan kielen opettajaksi opiskeleva Hilden tunnistaa kuitenkin trendin etsiä yksilöllisiä asuntoja. Hänen nykyinen kämppiksensä haaveilee yksiöstä ja aikoo muuttaa, kun sellaisen löytää.

Hilden muutti Kuokkalaan marraskuussa 2019. Hän ei äkkiseltään keksi edes parannusehdotuksia nykyiseen asuntoonsa.

– Tässä on kaksi makuuhuonetta, yhteinen keittiö ja kylppäri. Tämä on juuri sopiva väliaikaiseksi opiskelija-asunnoksi. Aikomus on asua opiskeluaika tässä ja stressata muutosta vasta, kun opinnot on suoritettu.

Hilden pitää erityisen hyvänä sitä, että nykyinen vuokra kattaa sähkön, veden ja internetyhteyden.

– Se helpottaa oman talouden hallintaa, kun opiskelusta itsestään koituu kuitenkin kuluja.

Valmistumisen jälkeen Hilden haluaa pysyä Keski-Suomessa, koska myös kaikki läheiset asuvat täällä.

– Kun sitten etsin asunnon, on tärkeää, että se on rauhallisella paikalla. Kuokkala on ollut suht rauhallinen. Bilekaudella, kuten halloweenin ja vuodenvaihteen aikoihin on ollut enemmän melua.

Viisikerroksisen Kopparin remontti alkoi tammikuun alussa ja sen on määrä valmistua joulukuussa 2021. Kopparin asukkaiden vuokrasopimukset päättyivät ennen remontin alkua ja asukkaille on tarjottu korvaavaa asuntoa muista Koasin kohteista.

Koppari on valmistunut vuonna 1991, joten käyttöiän puolesta sen kaikkia teknisiä järjestelmiä ei olisi ollut tarpeen vielä uusia. Ympäristöseikat puhuivat kuitenkin remontin puolesta. Kopparin teknisten uudistusten seurauksena rakennuksen energiatehokkuus paranee lähes 40 prosenttia.

Energiatehokkuuden parantamisen ansiosta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt remonttiin energia-avustusta. Yleishyödyllistä toimintaa harjoittavana toimijana Koas saa hankkeeseen myös ARA:n investointiavustusta.

Seitsemän miljoonan euron perusparannushankkeesta katetaan avustuksilla 17 prosenttia. Koasin omarahoitusosuus on noin kolmannes kokonaiskustannuksista, ja reilu puolet rahoitetaan pankkilainalla.

Vuonna 1975 perustettu Koas tarjoaa vuokra-asumista kaikille peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville.